Jurnalul de dimineataJurnalul de Botosani si Dorohoi
 
 
Blogul lui Rotundu
Eu, Homer și Odiseea…
[Pamflet]
de Dorel Gaftoneanu [alte lucrari ale acestui autor]

(sonet umoristic)

Motto ab initio: «…Mi-a luat 15 ani ca să descopăr că nu am talent la scris, dar nu puteam renunța, pentru că în acel moment deja eram faimos.» (Robert Charles Benchley)

Scurt prolog cu accente caragialești…

...Despre asemănările mergând până la identitate dintre năravurile românilor și cele ale grecilor, noi cu tradiționala dare-luare de mităplus nelipsitul flagrant regizat iar ei cu binecunoscutele lor daruri grecești, chiar nu știu ce s-ar mai putea scrie…Colac peste pupăză, unde mai pui că în ultima vreme ni s-a dus cam peste tot vorba că: /Suntem tari…mai tari ca fierul!/ La bătut… în talpă cuie:/ Noi am sub-minat CA(i!)ER-ul,/ Ei… dinamitează U(i!)E!/ Și totuși, a mai apărut un caz particular care asociază în mod bizar antichitatea elenă de postmodernismul românesc, caz cu adânci rădăcini în vechea Odisee și în aprecierile binevoitoare ale unora care deseori ne încearcă vigilența dar și răbdarea când strecoară printre rânduri, (vorba vine, cu intenție, cum altfel!), “sinonime” de genul “cratimă-cratiță” și “umor-omor” sau îl scriu comod pe «mi-au» legat, ca în dialogurile de pe net sau așa cum îl pronunță în cel mai natural mod pisica. Ei bine, acestea două, Odiseea și comentariile corozive menționate mă apropie tocmai pe mine (!) de legendarul poet și rapsod grec Homer, autorul mini-epopeii comice Batrachomyomachia, o confruntare între broaștele ce trec lin prin școală ca gâsca prin apă și sârguincioșii șoareci de bibliotecă ce stau la figurat dar și la propriu cu burta pe carte… Rivalitatea încrâncenată care opune tabăra celor care trăiesc din amintiri în timp ce se târăsc anevoie printre rare țopăituri și cea a zglobiilor speranțe de mâine-poimâine o regăsim și în lumea scribilor încă din antichitate și a trecut de la faza de conflict mocnit cu orăcăieli și chițcăituri în surdină la una cu accente de jihad literar. Merită subliniat unde înclină balanța însuși marele Eminescu, în această luptă pe viață și moarte între personajele aflate pe trepte diferite de evoluție, care, după obiectiva caracterizare a unor gură-cască având limba ascuțită, ar fi, primele, specimene cu gura mare, iar ceilalți, niște nativi buni de gură... Vezi Scrisoarea a III-a: «/Și deasupra tuturora, oastea să și-o recunoască,/ Își aruncă pocitura (!) bulbucații ochi de broască…/» iar în Cugetările sărmanului Dionis: «/Cum nu sunt un șoarec, Doamne- măcar totuși are blană./ Mi-aș mânca cărțile mele - nici că mi-ar păsa de ger.../ Mi-ar părea superbă, dulce o bucată din Homer!» )))

De Homer, pe subsemnatul, două lucruri mă unesc...

Mai întâi prin Odiseea, cea cu anticul Ulysse,

Telemah și Penelopa... Din Itaca, pare-mi-se,

Pribegind decenii grele, două, sper să nu greșesc.

…Eu, cu altă odisee, lungă cât o zi de post,

Printre tainice mistere și penumbre din istorii,

Câte-n lună și în soare, teorii contradictorii,

Cam trei mii de ani pe Terra strânși în rime fără rost.

Iar recent, mondena presă a umplut de tot paharul:

Cai troieni inconfundabili, tot noi doi «am spart» tiparul!

Despre grec se povestește că a fost poet-fantomă,

Despre mine, unii critici, că aș fi talent... în comă!

Toti ne știu, vuiește lumea și de-a lungul și de-a latul:

Două lucruri strâns mă leagă, de Homer, pe subsemnatul!

Motto postrema: „...Artistul este originea operei. Opera este originea artistului. Niciunul dintre acești termeni nu există fără celălalt”. (Martin Heidegger)


Comentariile cititorilor
sMrdMPiITnZgDOrbqIs [28 January 2013 | 04:24:59]
NKgaTv9Pp [23 October 2015 | 21:35:36]
Nu-mi place in mod deosebit, dar stiu ca sunt multe fete care il spaamtizeiza.Nici mie nu-mi plac cei doi Don Juani din Spania pentru ca sunt cam narcisisti (sau cel putin asa par).Nadal nu e asa, desi unele persoane si-au format o parere gresita, bazata doar pe ceea ce vad atunci cand se afla pe teren.Federer are intr-adevar un par superb, dar nu suport mersul ala.Berdych mi se pare dragut.
qcSG8pal [25 October 2015 | 00:24:55]
I bought a Scott e-sub 20 on the 17 of May 2011, for 3800.— Swiss Francs (around 4500 US dllraos !)The engine broke down two weeks later: bike working well, but engine dead, simply dead. And no, it wasn\'t a battery failure, but really the engine itself.The seller was unable to fix it, Bosch wasn\'t either: they sent a cable supposed to fix the failure, which wasn\'t enough.Engine was sent to Germany, supposed to be repaired and mailed back on the 30 of june (5 weeks later !), which wasn\'t the case. Today (16th of July), my e-bike is still not repaired, Bosch so-called hotline (in fact Magura) keeps apologizing (but offering a light compensation) Would you buy such a bike ?Sure I would\'nt do such a mistake again !
OdwCJ3SH [25 October 2015 | 05:40:27]
Ca de obicei, toreia e una si practica e alta. Pe langa asta, fiecare caz e aparte si nu poti generaliza chiar si printr-un studiu foarte elaborat (acesta nu are ca rezultat decat o medie care e posibil sa nu se regaseasca in realitate exemplu eu am 2 lei si tu ai 4 lei-pe medie avem 3 lei dar nici unul nu are efectiv 3 lei).Ca barbat va pot spune ca am avut ocazii in toate variantele cu rezultate diferite. Depinde de om. http://wnkzkmonpqn.com [url=http://rmocqairodk.com]rmocqairodk[/url] [link=http://cgfcbluh.com]cgfcbluh[/link]
QhdTR349ez [26 October 2015 | 17:34:34]
Stii chestia cu . sa nu gezliaernam ..hai sa nu fim rele ..chiar daca unele dintre noi nu am avut norocul sa-i intalnim nu inseamna ca nu exista ..sunt barbati care indiferent de ce ne spun ochii lor .sunt extraordinari ne pot atinge cu tandrete, ne pot vorbi cu respect, ne pot intelege, ne pot ajuta, ne pot iubi si pot fi langa noi pentru tot restul vietii noastre este de-ajuns intelegem ca si ei ca si noi nu incearca decat sa isi gaseasca un loc ..
KNdTAD2LQ3 [28 October 2015 | 09:08:19]
Nu intru foarte des la tine pe blog (dar te ciestc cu placere de fiecare data), nici n-am lasat vreun comentariu pana acum, dar cum e vorba de Ellen, trebuie s-o fac! Eu am avut norocul sa adaug in mica mea biblioteca un exemplar din a doua ei carte, The Funny Thing Is , care bineinteles mi-a placut foarte mult ce-i drept, unele capitole mai mult decat altele Ellen e o persoana minunata, si eu ma uit in fiecare zi la fragmentele de pe Youtube, unele ma binedispun imediat, iar altele ma fac sa plang de emotie (de exemplu intalnirea cu iubitul ei, Tayt). Mi-a placut foarte mult recenzia ta, sper sa reusesc sa ciestc si eu cat de curand celelalte doua carti ale ei, incepand cu aceasta. http://hntdteuq.com [url=http://setegsk.com]setegsk[/url] [link=http://vbyznygptn.com]vbyznygptn[/link]
eugen [01 November 2015 | 13:02:38]
Cui ii place cartea nu va fi indiferent nici la oferta fenomenala, care promoveaza cartea. In aceste timpuri este nevoie sa inveti rapid cum sa faci bani online! Profita si tu imediat de acest sistem care te indruma pas cu pas si te invata cum sa faci bani online promovand carti! Incepe urgent sa te instruiesti cum sa faci bani online! Noi, cu o echipa dinamica si tanara, suntem alaturi de tine si te ajutam cu cea mai mare seriozitate sa reusesti! Numai cand doresti cu cea mai mare seriozitate sa schimbi ceva in viata ta, cauta-ne la adresa de email: [email protected]
Autor:
Comentariu
Intruduceti in casuta text codul de securitate din poza de mai jos:
 
POETUL BOTOȘANIULUI, DOREL MIHAI GAFTONEANU      [Cronică]
de Marin Toma
CATREN UMORISTIC VIORICA HRUSTOVICI      [Epigrame]
de Dorel Gaftoneanu
Melancolie...      [Pamflet]
de Dorel Gaftoneanu
Eu, Homer și Odiseea…      [Pamflet]
de Dorel Gaftoneanu
Autoprofil      [Pamflet]
de Dorel Gaftoneanu
CATREN UMORISTIC, DAN M. CRISTESCU      [Epigrame]
de Dorel Gaftoneanu
CATREN UMORISTIC      [Epigrame]
de Dorel Gaftoneanu
*CROCHIU UMORISTIC SPONTAN, DAN LUNGU*      [Epigrame]
de Dorel Gaftoneanu
Fabulă despre renumita gripă porcină      [Fabulă]
de Dorel Gaftoneanu
CATREN UMORISTIC TRAIAN APETREI      [Epigrame]
de Dorel Gaftoneanu
CATREN UMORISTIC GRUIA COJOCARU      [Epigrame]
de Dorel Gaftoneanu
CATREN UMORISTIC BOGDAN ALIN OTA      [Epigrame]
de Dorel Gaftoneanu
Către înălțimi cu ghețuri…      [Pamflet]
de Dorel Gaftoneanu