Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Joi: 13 Martie 2014

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sport
Alune americane
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6646 lei
1 USD = 3.7833 lei


Număr accesări
Astăzi:
6136
De la 07 Ianuarie 2003
59173160

Un răspuns obrăzniciei lui Mihai Gīdea : Andrei Pleşu şi dreptul la demnitate

In anul in care aniversam infiintarea Colegiului “Noua Europa”, cand ar trebui sa-i spunem cu totii lui Andrei Plesu ce ii datoram, Mihai Gadea, trambitas al intreprinderii voiculesciene numita “Antena 3″, si-a permis un atac ignobil impotriva fondatorului acestei “oaze in desert”, cum spunea Marius Stan reluind o metafora a Hannei Arendt.
Sa-l numesti pe Andrei Plesu “sluga” este o abominatiune, o miselie, o ticalosie. Prima intrebare, fireasca si necesara este: Cine este Mihai Gadea? Cine ii ingaduie lui si altor ciuvici sa scuipe pe valorile acestei tari? Daca nu vom apara dreptul la demnitate, vom fi cu totii victimele atacurilor hienelor, pramatiilor si canaliilor.
Nu stiu daca dl Plesu va raspunde infamelor sudalme. Nu cred ca merita. In ce ma priveste, pentru cititorii acestei platforme, prefer sa reiau un eseu al acestui intelectual critic de anvergura si vocatie europeana, spirit nobil si generos, aparut in in “Dilema Veche” din 3 septembrie 2009. Intr-adevar memorabil, articolul este o invitatie la depasirea poncifelor gaunoase si la asumarea chestiunii demnitatii in termeni de autenticitate naturala, decenta sobra si responsabilitate catusi de putin solemn-oraculara. Un om cu demnitate nu poate gasi satisfactie in jignirea semenilor sau. In “La Condition Humaine”, Malraux definea demnitatea drept contrariul umilintei. Demnitatea si resentimentul sunt incompatibile. Daca esti o fiinta demna, nu vrei sa suporti degradarea, umilirea, ofensa lasa, si, nu mai putin important, nu vei umili pe nimeni.
“Īntr-un anumit sens, despre demnitate ar fi preferabil să vorbim latineşte. E, īn īnsăşi sonoritatea cuvīntului, o provocare clasicizantă, o trimitere la portretul roman, la o specie a virtuţii, īn acelaşi timp impozantă şi inactuală. Demnitatea e condiţia statuară a omului. Īn asta constă nobleţea, dar şi riscul ei. Nobleţea se manifestă mai ales pe fondul unor circumstanţe precare: sărăcie demnă, bătrīneţe demnă, suferinţă demnă. Riscul e īncremenirea īn solemnitate, cultul ridicol al propriei efigii. Īn acest context, s-ar spune că demnitatea adevărată e o combinaţie reuşită īntre curaj şi umor: ecvanimitate faţă de īmprejurările neprielnice şi distanţă faţă de sine.
Astfel definită, demnitatea ne apare ca o virtute stoică. Dar ce carieră mai poate face stoicismul astăzi, īn plină postmodernitate? Este demnitatea „politically correct“? Mă tem că nu, căci corectitudinea politică nu pare să iubească statuile, cu iradierea lor „elitistă“, cu prestanţa lor muzeală. Eu īnsă nu-mi pot reţine o (suspectă) simpatie pentru ceea ce nu este īntru totul corect politic. Un pic de desuetudine, o fărīmă de elitism scăpătat, o mică inadecvare nu pot decīt să atenueze excesele geometrice ale virtuţilor, perfecţiunea lor mecanică. Īn doză homeopatică, abaterea de la regulă face parte, īn definitiv, din farmecul inconfundabil al firescului şi al umanităţii.
Spuneam că demnitatea se manifestă, de regulă, pe un fundal de precaritate, de criză. S-ar zice că e un corelativ al nefericirii. Eşti demn īn faţa morţii, īn īnchisoare şi, īn genere, sub lovitura sorţii. Din acest punct de vedere, spaţiul est-european a fost, īntre 1945 şi 1989, o ambianţă privilegiată pentru exersarea demnităţii. Fiecare episod de viaţă era un test. O asemenea situaţie este, evident, profund anormală: omul nu trebuie pus la īncercare īn acest fel. O ţară, un sistem politic, o ideologie care impun individului condiţia unui eroism de fiecare clipă păcătuiesc printr-o cinică aroganţă.
A te īngriji de demnitatea omului e a face īn aşa fel īncīt el să nu fie obligat să-şi probeze, īn permanenţă, demnitatea. Aceasta este deosebirea īntre statul totalitar şi statul de drept: statul totalitar constrīnge la o insomnie a demnităţii, „instig㓠la un exerciţiu istovitor şi – īn cele din urm㠖 nedemn al demnităţii. Statul de drept are mai curīnd grijă ca un cetăţean să nu trebuiască să facă neīncetat recurs la demnitate, pentru a supravieţui sau pentru a-şi salva sufletul. Statul de drept protejează demnitatea omului, statul totalitar o biciuieşte, o isterizează, o īmpinge spre propria ei limită.
Trebuie spus, pe de altă parte, că există anumite riscuri şi de partea cea bună… Dacă statul totalitar condamnă libertatea la ecorşeu, statul de drept īncurajează la somnolenţă. Īn condiţii de confort deplin şi de solidă protecţie socială şi juridică, nu mai e foarte clar ce īnseamnă demnitatea individuală. Ea diminuează ca anvergură, luīnd aspectul simplei decenţe. Īn alte cazuri, apare nevoia unei potenţări artificiale a conceptului: convingerea mea este că unele excese ale „corectitudinii politice“ sīnt rezultatul unui efort de a inventa o problematică a demnităţii, acolo unde ea şi-a pierdut reperele tradiţionale.
Īn orice īmprejurare, se poate găsi, totuşi, o accepţiune mereu validă, mereu necesară, a demnităţii. E cea care sugerează o formă superioară de funcţionalitate, o adecvare riguroasă la un scop dat. Cīnd cineva se achită impecabil de o anumită īnsărcinare, cīnd cineva corespunde tuturor condiţiilor necesare pentru a īndeplini o anumită misiune, spunem despre el că este sau a fost la īnălţimea ei, că este sau a fost demn de ea.
Cultul lucrului bine făcut, scrupulul reuşitei fără compromis – fac parte din „calificările“ demnităţii. Īnţeleasă astfel, demnitatea este aptitudinea supremă de a sluji (unui scop, unei idei, unei instituţii). La antipodul ei se află servilismul, slujirea nedemnă, care nu vrea reuşita faptei, ci flatarea stăpīnului, respectiv a „comanditarului“. Capacitatea de a sluji cu distincţie şi dăruire interioară, ştiinţa „īnalt㓠de a fi util – iată o īnzestrare rară, de elită, cea mai caracteristică manifestare socială a demnităţii.
Acesta e singurul sens acceptabil al „demnităţilor“ publice, fie ele ministeriate, preşedinţii, primării sau mandate parlamentare: asumarea unei slujiri dezinteresate, a unui travaliu sacrificial, īn beneficiul celorlalţi. Dar nu e neapărată nevoie de un rang īnalt, pentru a ilustra demnitatea slujirii. O delicioasă replică din ‘Bărbierul din Sevilla’ lui Beaumarchais (Act I, Scena 2) rezumă perfect ceea ce vreau să spun: „Ştiind cīte virtuţi sīnt necesare pentru a sluji, vă īntreb, Excelenţă, cīţi stăpīni cunoaşteţi, care să fie demni de a fi valeţi?“. E o remarcabilă definiţie a demnităţii īn act: a sluji ca un stăpīn, a te ridica la īnălţimea umilităţii eficiente: Iisus spălīnd picioarele ucenicilor…
Spaţiul acesta subtil dintre suveranitate şi subordonare este materia īnsăşi a libertăţii umane. Iar demnitatea e bunul uz al libertăţii. Să adăugăm că, de cele mai multe ori, e vorba de un dar, de o vocaţie, şi nu de rezultatul unei strategii prestabilite. Nu te poţi hotărī să fii demn. Te comporţi cu demnitate printr-o mobilizare spontană a resurselor tale de libertate. Cu alte cuvinte, demnitatea e autentică atunci cīnd se exprimă ca naturaleţe. De aceea, nimic nu e mai nepotrivit decīt o teorie a demnităţii.”
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Reţetă māncare spanac simplu
Bancul zilei: Īntāmplarea din compartiment
Misu Negritoiu: Trei argumente "fierbinţi" pentru un plan de adoptare a Euro
Cine este Alexandr Dughin, considerat ideologul lui Putin şi promotorul neo-eurasianismului
cum vede viitorul Romāniei şi al Ucrainei
Dosarul Loteria II, amānat pentru 9 aprilie. George Copos nu a fost adus īn instanţă
Cāt costă şi ce conţine o pāine atestată ca produs tradiţional īn Romānia
Asociaţia Industriei Fotovoltaice īl acuză pe Victor Ponta că face declaraţii mincinoase
Alune americane
S-au şters la fund cu interesul naţional
Ioan Rotundu
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Dacă PNL nu va lua 20% la europarlamentare eu īmi dau demisia
Cum se inflamează "pericolul maghiar"
Traian Băsescu: OUG de reducere a certificatelor verzi e īn vigoare şi produce efecte
premierul Ponbta este un mincinos, incompetent şi plagiator
BMW alimentat cu ţigarete moldoveneşti
Botoşani: Cum au īncercat să mă cumpere certăreţii de la Asociaţia nr. 13
Ioan Rotundu
Indian Wells: Simona Halep s-a calificat in semifinale
Mugur Isărescu: Jumătate din industria din 1990 trebuia restructurată sau īnchisă
Scandalul cărnii expirate: Zece persoane au fost reţinute
continuă audierea celor două grupări infracţionale suspectate de evaziune fiscală
Oligarhul ucrainean Dmitri Firtas a fost arestat la Viena
Botoşani: Baronul PNL de Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost condamnat
Vicepreşedintele PNL, Florin Ţurcanu, condamnat la 6 luni de īnchisoare cu suspendare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!