Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Marţi: 1 Decembrie 2009

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6606 lei
1 USD = 3.7828 lei


Număr accesări
Astăzi:
16826
De la 07 Ianuarie 2003
58401377

„Un pod mic, care apropie comunităţi mari”

Sâmbătă, în jurul prânzului, în oraşul Flămânzi s-a desfăşurat cel mai important moment de până acum din scurta istorie a administraţiei locale: inaugurarea obiectivului „Pod din beton armat „Alexii-Poiana, Flămânzi” şi a lucrărilor suplimentare de „Reabilitare prin împietruire a DS 44, între Drumul European DE 58 şi Strada Tulburea, cu traversare peste podul Alexii”.
Realizate în cadrul proiectului „Podul care ne apropie”, cele două obiectivele au fost finanţate de către Uniunea Europeană prin „Programul de vecinătate România-Ucraina PHARE 2006”. La momentul festiv, desfăşurat, cu începere de la ora 11:30, în sala de şedinţe a Consiliului Local Flămânzi, a participat o delegaţie din Ucraina condusă de Grigore Timiş, vicepreşedintele Consiliului Raional Hliboca, partenerul de contract al Primăriei Flămânzi. Din echipa străină au mai făcut parte alţi trei specialişti din Hliboca, Arcadie Buja, şeful Departamentului Investiţie şi Cooperare Transfrontalieră, Dumitru Lazorencu, Şeful Secţiei Arhitectură, şi Golovanov Volodimer, specialist al Departamentului Servicii Comunale din cadrul Consiliului Raional Hliboca.
„Conform cerinţelor PHARE, în acest proiect noi suntem partener obligatoriu pentru partea română. În această calitate, facem în primul rând un împrumut de experienţă privind implementarea proiectelor transfrontaliere”, a explicat şeful delegaţiei din Ucraina, care a menţionat că localitatea în care trăieşte a derulat până în prezent nu mai puţin de 18 proiecte europene, din care 13 transfrontaliere, în parteneriat cu diverse localităţi in judeţele Botoşani şi Suceava.
La eveniment au mai participat, pe lângă principalii reprezentanţi ai administraţiei locale, deputatul PDL Neculai Rebenciuc, Ioan Ciobanu, reprezentantul Inspectoratului de Stat în construcţii, inginerul Vasile Dorneanu, dirigintele de şantier al lucrării şi fostul viceprimar Dan Manole, unul dintre iniţiatorii proiectului, în anul2006, continuat şi finalizat de actuala administraţie.
Luând cuvântul, după deschiderea oficiată de primarul Constantin Pitorac, şeful delegaţiei din Ucraina a menţionat că se bucură pentru faptul că „indiferent de noua culoare politică a primăriei proiectele începute au continuat” şi că lucrurile nu au stat ca în alte localităţi unde „schimbarea culorii politice a dus la stoparea sau întârzierea proiectelor”. „Sper ca, împreună cu Consiliului Local Flămânzi, să lansăm în curând un nou proiect comun vizând, de această dată, rezolvarea infrastructurii localităţii Hliboca”, a mai spus Grigore Timiş.
Luând în discuţie problema construcţiei inaugurate sâmbătă, inginerul Vasile Dorneanu a explicat că „este un pod foarte mic, de numai 9 metri deschidere, dar care arată foarte bine, este solid şi cochet. Cea mai importantă însă este utilitatea sa pentru comunitate, deoarece, prin faptul că leagă un drum naţional şi unul comunal, face un mare serviciu localnicilor. Numai prin faptul că, în ultimele trei zile, de când a fost dat neoficial în folosinţă, traficul din zonă s-a dublat, se vede utilitatea sa publică”.
La rândul său, Ioan Ciobanu, cel care în calitate de reprezentant al Inspectoratului de Stat în construcţii a aprobat calitativ lucrarea, a menţionat că, efectiv, podul Alexii, care a înlocuit o veche punte de lemn, a fost realizat în 35 de zile, iar reabilitarea drumului comunal, de la DE 58 şi până la noua construcţie, în „doar două săptămâni, cel mai mult durând formele legale, aprobările şi documentele necesare realizării”.
A fost subliniat de asemenea aportul primarului Constantin Pitorac care, după îmbunătăţirile tehnice aduse proiectului iniţiat acum trei ani, a reuşit ca, din banii economisiţi la construcţia podului, să reabiliteze drumul de acces până la el, de o parte şi de alta, pe circa 800 de metri. Vechiul drum, pe care din cauza glodului nu se putea circula nici cu căruţa, a fost pietruit, înzestrat cu şanţuri de curgere, inclusiv cu podeţe şi tuburi de ciment aşezate în dreptul intrărilor în gospodăriile localnicilor, după cum au putut constata toţi cei prezenţi care, în jurul orei 12:30 au fost invitaţi la inaugurarea oficială.
Zece minute mai târziu, în prezenţa reprezentanţilor primăriei, a invitaţilor şi a unui grup de localnici atras de eveniment, Constantin Pitorac, Neculai Rebenciuc şi Grigore Timiş au tăiat panglica inaugurală a podului Alexii, moment însoţit de ropote de aplauze şi de imortalizarea momentului în fotografii şi imagini video. „Iată un pod mic, dar care apropie două comunităţi mari”, a spus şeful delegaţiei din Ucraina, aprobat de toţi cei prezenţi. După încheierea momentului protocolar, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la Restaurantul „Gondoliera”, din apropierea oraşului Deleni, unde, fiind şi zi de post, au servit o tradiţională tochitură de crap udată cu un vin sec de Cotnari. În final, în jurul orei 14:45, s-au făcut din nou fotografii şi s-au ţinut toasturi ale reprezentanţilor celor două state vecine, înfrăţite prin acest proiect util, care, de ambele părţi, se doreşte continuat. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (5)]

 

  
Marian Lupu înroşeşte Alianţa
În Polonia Ion Iliescu ar fi aruncat la gunoi alături de simbolurile comuniste
Un clic pentru limba română în Constituţia Basarabiei
Învăţaţi limba “moldovenească” la Ambasada de la Bruxelles!
Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI
recenzie
Magazie incendiată de o lumânare uitată aprinsă
Autoturism distrus de flăcări din neglijenţa proprietarului
Laureaţi la zi de sărbătoare
proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani
Antricot de vită cu ciuperci
Alegerea lui Dumnezeu
Horoscop
1 Decembrie - Ziua Naţională a României
botoşănenii şi Marea Unire a Românilor din 1918
Prostul oblicei al lui Ţurcanu
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Aşa arată Ţara mea, de Ziua Naţională!
Ioan Rotundu
Într-o atmosferă de balamuc, educatoarea a fost instalată şefă la CJ
deşi a sfidat un judeţ întreg, ea nu s-a sfiit să vorbească de morală şi bun simţîn dispreţul cetăţeanului, liberalul Ţurcanu şi-a impus protejata în funcţia dorită
Ceremonie de 1 decembrie
Coaliţie „contra - naturii”
Se caută un copil
Vă prezentăm un material care sperăm să trezească interesul dumneavoastră
Program TELE'M Botoşani, marţi
Educatoarea inspectează drumurile
Multe necunoscute în desfăşurarea examenelor de admitere la liceu
Nu vor cu munca la patron, că-i mai bine la stat
Profesorii în prag de a mai fi fraieriţi odată
Egner a fost condamnat penal ca un borfaş de rând
Bilderbergerii trădării naţionale (II)
sau tabloul celor care pun România pe tavă Rusiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!