Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Sâmbătă: 5 Aprilie 2014

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6679 lei
1 USD = 3.8116 lei


Număr accesări
Astăzi:
11366
De la 07 Ianuarie 2003
57459123

Tribunalul Bucureşti a admis contestaţia lui Mircea Diaconu privind candidatura la europarlamentare

Tribunalul Capitalei a admis, sambata, contestatia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare, dupa ce Biroul Electoral Central i-a respins candidatura. Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Mediafax.
Hotararea TB va putea fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in cel mult doua zile de la inregistrarea cererii, dar nu mai tarziu de 15 aprilie.
Mircea Diaconu, la Antena 3: "Va fi foarte clar un recurs. În mod sigur. Am văzut energia pe care o avea reprezentanta ANI", a spus acesta, menţionând că, practic, orice intervenient poate face recurs, potrivit Agerpres.
Tot la TB s-au judecat, vineri, alte 24 de contestatii la decizii similare ale BEC. Intre acestea s-au numarat cele depuse de Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor si Noua Republica.
In cazul lui Funar, TB a decis respingerea contestatiei, in timp ce pentru Vadim si Noua Republica instanta a amanat discutarea contestatiilor.
Biroul Electoral Central (BEC) a respins miercuri candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai.
BEC a fundamentat decizia de respingere a candidaturii lui Mircea Diaconu la europarlamentare inclusiv pe o definitie din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, in conditiile in care in Legea integritatii nu este definita o sintagma esentiala pentru cazul actorului.
Decizia de respingere a candidaturii lui Mircea Diaconu pentru alegerile europarlamentare a fost data publicitatii vineri, de catre Biroul Electoral Central. In cuprinsul acesteia se arata ca dosarul de candidatura al lui Diaconu a intrunit conditiile de admisibilitate prevazute in Legea pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European.
Pe de alta parte, in decizia BEC se precizeaza ca au fost luate in calcul raportul ANI privind cazul de incompatibilitate al actorului, din 2011, intre functia de senator si cea de director al Teatrului Nottara, dar si decizia definitiva si irevocabila a ICCJ din 2012 prin care a fost confirmat raportul ANI.
De asemenea, membrii BEC au invocat prevederile Legii 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice de la articolul 25, alineatul 2: "Persoana eliberata sau destituita din functie (...) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului.
Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".
BEC precizeaza ca in lege nu este definita sintagma "functie eligibila" de catre legiuitor, respectiv la ce functii se face referire.
"Vazand faptul ca, potrivit limbajului comun - in conditiile in care legiuitorul nu defineste aceasta sintagma - prin ￯functie eligibila￯ se intelege ￯functie care poate fi aleasa￯ - conform Dictionarul explicativ roman - in aceasta categorie intrand si functia de parlamentar european, care (...) este aleasa prin vot universal direct. Tinand cont de faptul ca prin sintagma ￯aceeasi functie￯ legiuitorul face trimitere la categoria functiilor eligibile si nu la o functie eligibila individualizata in mod distinct. Luand in considerare faptul ca, la momentul depunerii candidaturii, domnul Mircea Diaconu se afla in perioada de interdictie a ocuparii unei functii eligibile", se arata in argumentatia deciziei BEC.
Asupra Legii 176/2010, Curtea Constitutionala a emis o decizie in care era vizat senatorul PNL Akos Mora, pentru care se solicitase de catre ANI incetarea mandatului in urma unei decizii definitive a ICCJ. Cu acest prilej, judecatorii CC au constatat faptul ca Legea 176/2010 necesita o modificare legislativa pentru clarificarea sintagmelor si termenilor folositi inclusiv in ceea ce priveste "functiile eligibile" si interdictiile aplicate sau nu in cazul alegerilor.
Mircea Diaconu si-a depus, in 26 martie, la Biroul Electoral Central, dosarul de candidatura si listele de sustinatori pentru a intra in alegerile europarlamentare in calitate de candidat independent. El anuntase in 19 martie ca si-a dat demisia din PNL si va candida independent la alegerile europarlamentare.
Agentia Nationala de Integritate a trimis BEC, tot in 26 martie, o informare in care se arata ca Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.
"Agentia Nationala de Integritate comunica Biroului Electoral Central faptul ca domnul Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii acestuia pentru Parlamentul European. Considerentele pe care le avem in vedere sunt intemeiate pe urmatoarele:
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.3104/2012 prin care a fost respins recursul formulat de domnul Diaconu Mircea; Constitutia Romaniei republicata; Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative; Legea nr. 33/2007 - republicata privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European", se arata in informarea semnata de presedintele ANI, Horia Georgescu, si adresata presedintelui BEC, Florentin Sorin Dragut.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Bancul zilei: Reclamaţii… sexuale
Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Mâncare de fasole boabe cu şuncă
Ordonanţa de urgenţă privind returnarea unei părţi din acciză a apărut în Monitorul Oficial intr-o forma diferită de ce a anunţat Guvernul că a aprobat
Un pumnal folosit de sciţi considerat de specialişti o raritate
Mircea Cosma, despre problemele în justiţie ale şefilor CJ ai PSD
UE trebuie să fie pregîtită cu sancţiuni pentru Rusial
Dan Voiculescu pierde, in prima instanţă, procesul cu veriţoara sa Paraschiva Silaghi
Colaborarea dintre Ucraina si România pe problema transnistreană va fi mult mai strânsă
APIA dă înapoi în faţa Bisericii
Minciuna lui Cazanciuc
Ministerul rus de Externe, atac la adresa lui Traian Băsescu
Modern Calor Botoşani: Procedura de facturare a energiei termice
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Sfaturi pentru un Paşte fără incendii
Bisericile verificate de pompieri înaintea Sărbătorilor Pascale
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Urban Serv: Anunţ important
Botoşani: Ţiganii, motiv de dispută în CLM Botoşani
PSD-iștii botoșăneni se pregătesc de ,, luptă electorală”
Jandarmii botoșăneni invită la Ziua Porţilor Deschise
Cerealele fermierilor botoșăneni vor fi transportate pe calea ferată
Centrele de transfuzii sanguine ar putea fi reorganizate
Egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani, adoptată tacit de senatori
Ponta nu se retrage din politică, ci poate la Cotroceni
Liviu Dragnea: Nimeni nu poate fi împins să meargă la Cotroceni
Decizia de a candida îi aparţine lui Ponta
Boitoşani: Primarul Portariuc agresat profesional de liberala Cătălina Lupaşcu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!