Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Miercuri: 15 Ianuarie 2014

Cultură
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6514 lei
1 USD = 3.8054 lei


Număr accesări
Astăzi:
23240
De la 07 Ianuarie 2003
57268172

Traian Băsescu solicită OSCE să intervină în Transnistria

Presedintele Traian Basescu a transmis marti, intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, ca "solicita Misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Republica Moldova si tuturor celorlalte institutii responsabile sa intervina pentru a asigura accesul tuturor elevilor, pe baza optiunii facuta de parintii lor, la invatatura si la libera alegere a limbii romane ca limba de studiu, cu atat mai mult cu cat aceasta este limba de stat in Republica Moldova". Mesajul presedintelui vine in contextul blocarii conturilor liceului teoretic cu predare in limba romana "Lucian Blaga" de la Tiraspol, dupa cum a anuntat luni directorul institutiei, Ion Iovcev, in cadrul unei intruniri la Ministerul Educatiei, relateaza Jurnal de Chisinau, potrivit Mediafax.
Comunicatul presedintiei:
Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autoritatilor separatiste din regiunea nistreana la care sunt supuse scolile in limba romana aflate sub administrarea autoritatilor Republicii Moldova. Domnul presedinte Traian Basescu considera ca actiunile represive si provocatoare impotriva cadrelor didactice, parintilor si copiilor care doresc sa studieze in limba romana sunt inacceptabile si tradeaza incalcarea consistenta a drepturilor omului in regiunea separatista.
Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, solicita Misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) in Republica Moldova si tuturor celorlalte institutii responsabile sa intervina pentru a asigura accesul tuturor elevilor, pe baza optiunii facuta de parintii lor, la invatatura si la libera alegere a limbii romane ca limba de studiu, cu atat mai mult cu cat aceasta este limba de stat in Republica Moldova.
Directorul liceului, Ion Iovcev a subliniat, in cadrul acestei reuniuni la care au participat cele opt scoli cu predare in limba romana de la Tiraspol, ca aceasta masura risca sa blocheze activitatea institutiei.
Guvernul de la Chisinau si-a reiterat criticile la adresa autoritatilor transnistrene pentru situatia scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului, potrivit postului de radio Europa Libera.
Ministrul Educatiei si Biroul pentru reintegrare au subliniat ca aceste presiuni si obstructionarea procesului instructiv-educativ de catre reprezentantii de la Tiraspol sunt inacceptabile.
Tot luni, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, sefa misiunii OSCE in R. Moldova, Jennifer Brush, a afirmat ca in cadrul tensiunilor din jurul scolilor transnistrene ar trebui sa prevaleze dreptul la educatia copiilor.
Liceul Teoretic cu predare in limba romana Lucian Blaga din Tiraspol a fost perchezitionat, la inceputul lui decembrie, de catre angajatii procuraturii transnistrene, iar directorul institutiei si adjunctul sau au fost interogati.
Motivul invocat de procuri atunci a fost plangerea unui membru al colectivului. Autorul sesizarii s-ar fi plans ca i s-a retinut din salariu si ca a suferit presiuni din partea conducerii institutiei.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Bancul zilei: Graviditate proaspătă
Memorialul Ipoteşti: Comunicat de presă
Ce urmăreşte Băsescu prin discursul său unionist?
Mihai Eminescu va fi prezentat americanilor în 16.000 de pagini şi 38 de volume
Slobozia: Primar PSD implicat în acţiuni de şantaj şi cămătărie
Codul etic al cadrelor didactice şi finanţarea corectă a educaţiei sunt soluţiile pentru corupţia din sistem
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Liviu Voinea explică investitorilor străini că trebuie să se supună actualei puteri
Premierul Victor Ponta si-a cerut scuze pentru afirmaţiile legate de europarlamentarul Elmar Brok
Reacţia mea este nefericită
Parlamentul European a legat respectarea statului de drept de finanţare
direct vizată este Romnânia
Mugur Isarescu: Cel mai mare pericol pentru România in 2014
Horoscopul zilei
Recidiva lui Portariuc şi predica părintelui Partenie
Ioan Rotundu
Botoşani: Primareul Portariuc oferă un apartament elevilor silitori
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!