Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Sâmbătă: 6 Martie 2010

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6679 lei
1 USD = 3.8116 lei


Număr accesări
Astăzi:
11770
De la 07 Ianuarie 2003
57459527

Sărbătoarea mucenicilor

  • o reţetă gustoasă de mucenici
La moldoveni, ziua în care se sărbătoresc cei 40 de Mucenici este foarte îndrăgită mai ales de bărbaţii care s-au obişnuit să spună că data de 9 martie este ziua lor. Mulţi dintre exponenţii tagmei bărbăteşti înţeleg greşit mesajul zilei, cei „40 de sfinţi” fiind mai lesne înlocuiţi de „40 de pahare”. Pe 9 Martie femeile pregătesc Mucenicii. Aceştia se fac din aluat şi au forme diverse începând de la cifra 8 sau de albină.
După ce se coc, se ung cu miere şi se acoperă cu nucă pisată. Mai nou, în zona judeţului Botoşani, sfinţişorii au devenit o afacere profitabilă. Firmele de panificaţie înregistrează comenzi cu trei sau patru săptămâni în urmă. „ De câţiva ani, oamenii s-au obişnuit să nu mai muncească acasă. Noi avem o reţetă a noastră, mucenicii se fierb într-o zeama dulce preparată din miere, zahar, nucă pisată, scorţişoară. Foarte gustoşi şi avem clienţi. Ziua asta ne aduce încasări chiar foarte mari. Facem în formă de 8 , de albină, de porumbel, cum ne solicită clienţii. Tradiţional este în formă de opt, dar cine mai ţine cont de tradiţie astăzi când simbolul puterii este e-ul de la euro”, a spus Mircică Paveliuc, patronul unei făbricuţe de pâine.
În aceasta zi, potrivit tradiţiei, bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare cu vin, vin care reprezintă sângele vărsat de cei 40 de sfinţi. „Eu fac de fiecare dată sfinţi în casă. Aşa îmi place mie, să miroase a copt. Mă scol de dimineaţă, frământ câte o oră la ei , cu o singură mână. Apoi îi coc, îi dau cu miere şi nucă. Numai că nu prea am satisfacţia muncii. Bărbatul meu nu prea ştie sensul sărbătorii. Vine de la muncă pe şapte cărări. Aşa ştie el că trebuie să bea 40 de pahare. Dacă de 8 Martie mă bucur de flori şi atenţie, a doua zi e plin de nervi şi de tristeţe” a spus Paula Istrati.
Gospodinele duc o parte din sfinţi la biserică, unde sunt daţi de pomană oamenilor sărmani. Sfinţişorii sunt aşteptaţi cu nerăbdare şi de copiii care nu pleacă la şcoală fără sfinţişorul în ghiozdan. „ Mă gândesc că la şcoală mai vin copii cu sfinţi şi nu vreau să-i fie poftă şi de fiecare dată îi pun în ghiozdan să aibă. Dacă nu am timp să fac, merg la brutăria din cartier şi pentru câţiva bănuţi nu mai muncesc atât” a spus mămica unui şcolar de clasa a patra. Anul acesta, sfinţişorii au preţ de criză la magazinele de panificaţie din oraş. Ziua celor 40 de mucenici se sărbătoreşte duminică cu tradiţii, mâncare şi băutură, în ceea ce este începutul anului agrar, o ocazie pentru curăţenie sau pentru a sărbători Ziua Bărbatului, de ce nu, dar şi un semn al primăverii. Tradiţional, în ziua Mucenicilor se deschid mormintele şi porţile Raiului, au loc obiceiuri care alunga iarna şi deschid valea primăverii. În credinţa populară, 8 martie este ultima zi a Babelor, zile reci de iarna, în timp ce 9 martie prevesteşte zilele Moşilor, zile mai calde, de primăvară.
O reţetă gustoasă
Pentru aluatul din care se fac mucenicii este nevoie de 250 grame făină; 120 ml apă caldă şi sare. Este indicat ca în seara de 8 martie, să se facă coca din care se modelează mucenicii. Mucenicii se fac şnururi lungi şi subţiri din coca, apoi se fac cerculeţe mici sau în formă de opt.
Mucenicii se lăsă peste noapte la uscat, pe masa presărată cu faină. Peste mucenici se presară de asemenea făină. În dimineaţa de 9 martie, mucenicii se trec prin sită, pentru ca să cadă faina de pe ei, apoi se pun la fiert într-o zeama preparată din următoarele ingrediente: apa, sare (un vârf de linguriţă), coaja de la o lămâie(rasă) şi zahăr.
Mucenicii se pun în apă, numai după ce aceasta a dat în clocot. E important să punem la fiert apa cu sarea. Se rade o coajă de lămâie şi atunci când mucenicii încep să fiarbă se adaugă zahărul. Ne putem da seama ca mucenicii sunt fierţi, atunci când aceştia se ridica la suprafaţă.
Se servesc cu miez de nucă şi cu praf de scorţişoară. Cu cele 40 de pahare…mai mult simbolic! (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Un judeţ plin de diabetici
Cadrele didactice lăsate fără bani de cărţi
ÎŞJ nu va lua seamă la protestele părinţilor şi va închide unele şcoli
O nouă captură de ţigări în municipiul Botoşani
A accidentat şi a fugit
Prietenie câştigată prin pasiunea pentru artă
Când prostia are rang de doctor în ştiinţe
Horoscop
Bancul săptămânii: Înţelegere evreiască
Bucătăria Jurnalul: Supă de varză ca-n Ardeal
"Jandarmul român” de ieri şi birocratul român de azi
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Mitropolia Basarabiei adună bani pentru bătrânii aflaţi în nevoie
Ultimul secret al lui Voronin
Eva Iova :Ce are Aszod cu românii?
Despre emigranţi si alţi români
Tribunalul Bucureşti a pierdut un rechizitoriu in dosarul Rompetrol.
Patriciu: Mi se pare o poveste de Kafka
Trebuie să înţelegem odată pentru totdeauna
ca nu putem cheltui mai mult decât producem
nu putem trăi din datorii
Comunicat de presă – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
Fac multinaţionalele dumping?
Guvernul va reintroduce sistemul acordurilor
de reeşalonare a datoriilor pentru firme
Popasul Cucorăni – locul de unde gurmanzii nu pleacă flămânzi
Ungurul Cseke îi reformează pe români la… sănătate
Consilierii PSD şi PNL sunt groparii culturii şi educaţiei botoşănene
ei au votat împotriva intereselor majore ale judeţului din motive de răzbunare politicăFlutur condamnă public atitudinea acestora
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!