Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Miercuri: 14 Februarie 2007

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Sindicate
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6650 lei
1 USD = 3.7930 lei


Număr accesări
Astăzi:
19494
De la 07 Ianuarie 2003
59186518

Românul şi bombele

Predispus la jocuri şi şmecherii, românul se avântă şi la tras de bombe. Imaginare, deocamdată, aşa, ca un exerciţiu virtual. Chiar dacă atunci când dă un semnal de alarmă intră sub incidenţa terorismului şi are parte de căutare. Se mai întâmplă să fie şi găsit şi pus la plata unei amenzi. Deseori însă nu, semn că se impune perfecţionare, nu glumă. Oricum, organul este pus în alertă, pus să-şi probeze vigilenţa şi priceperea. Există deci, şi aici, semne bune. Pe vremuri, rula un film, din pionieratul cinematografiei comuniste, „S-a furat o bombă”, dar nu se punea problema terorismului. Acum dacă s-ar fura, la propriu vorbind, ce panică s-ar crea! Ce alertă!
Altfel, bomba, utilizată paşnic, treacă-meargă. Se asimilează uşor unui zvon – trăsnet şi ţi-o spune un bun prieten despre o chestie sau alta, scontând pe buna ta ţinere a secretului, pe fidelitatea ta. Este o bombă care se referă la o înscăunare importantă şi neaşteptată, la o debarcare aşijderea, la vreun cancer de care este afectat duşmanul, rivalul, şeful de partid, vecinul, directorul, comandantul, îmbogăţitul, lucru care să te pună în mişcare, uşurându-ţi calea de urmat, acţiunea însăşi. Cu cât o atare bombă este aflată la timp, cu atât mai bine ţie.
O bombă de presă se bucură de mare căutare, stimulându-te a persevera pe calea informaţiei la zi, mizând pe factorul informaţional, aur, nu altceva. Totul e să ai urechile ciulite în permanenţă la radio-tv şi ochii aţintiţi peste ziare, căci nu ştii de unde şi când sare iepurele. O creştere sau o cădere de bursă poate fi conţinutul unei bombe extrem de interesante şi atât de mult aşteptate. Aşa cum celebrul român Bulă aştepta să-i cadă una cu uraniu în propria-i ogradă, în ideea că va ajunge om bogat, pornind de la costisitorul uraniu. Sigur, astăzi, bombele sunt extrem de sofisticate, bine camuflate, ca în cazul celor de la Caritas, Gerald, FNI, nepedepsite la timp, întru salvarea omenirii române. Păcat.
O bombă îi poate cădea românului chiar în casă, atunci când, în sfârşit, află că i se mărită sau i se însoară odrasla, chinuită, mult timp, de aventurile tinereţii, sau, mai rău, de singurătatea care părea că nu se mai termină. După cum, o bombă acătării poate conţine vestea unei frumoase moşteniri lăsate de un unchi sau o mătuşă bogată, semn al unei dragoste puternice şi, de ce nu, legitime. Cât nu ar da românul să fie atins de o atare bombă, care să-i nimicească sărăcia şi să-i croiască un drum nou în viaţă!
Deseori, efectul unui cutremur este comparat cu efectul unei bombe. Parcă, totuşi, este cam mult şi s-ar impune, ca judecat㠖 fiecare cu ce-i al său, cu meritele sale. Ei, dar asta nici în viaţă nu se prea întâmplă! Deocamdată, românul nu dă cu piciorul în bombe şi bombiţe. Crede în existenţa şi efectul lor. Nu ai ce-i face! (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Opreliştile lui Manolache de a fi europarlamentar
Ioan Rotundu
La aşa păcat, aşa pedeapsă!
Trage bre, fermoarul, c-ai s-o răceşti!
(Cârcotaşul)
Horoscop
Comentariu la comentarii (XXX)
(Ioan Rotundu)
Un licean de la „Elie Radu”, fugărit de poliţişti prin tot Botoşanii
Protecţia Copilului şi-a stabilit salariile de merit
Salarii plătite numai prin procese
LSI Botoşani nu renunţă la lupta cu arogantul Hârdău
Pui cu ciuperci
Iran şi Persia II
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Au fost stabilite priorităţile investiţiilor din învăţământ
Miniconcert al Liceului de Artă susţinut la sediul IŞJ
Conţac luptă pentru finalizarea şcolilor făcute prin Banca Mondială
Surprize artistice pentru Ziua Îndrăgostiţilor
Nume mari în recital la Festivalul „Mărţişor dorohoian”
Directorul Sorescu vrea fapte, nu bune intenţii
Preşedintele Conţac face recomandări Ministerului Educaţiei
Conţac îi arată lui Flutur mâţa… desemnându-l pe Macaleţi contracandidat
Botoşani, punct strategic în Turul de Ciclism a României
Tineri romi luptă împotriva abandonului şcolar
Corneliu Popescu este acuzat că a devalizat Compania Naţională de Peşte
* expresia 'a fura ca-n codru' merită schimbată în 'a fura ca-n apă'
Pentru că nu deschid mintea, vor deschide punga
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!