Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Miercuri: 26 Mai 2010

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6659 lei
1 USD = 3.7891 lei


Număr accesări
Astăzi:
14886
De la 07 Ianuarie 2003
59294294
Petru Bogatu:

Putin ne pregăteşte o lovitură de stat?

Premierul rus Vladimir Putin, īntr-un interviu televizat, a comparat starea de lucruri de la noi cu cea dintr-o ţară aflată īn ajunul unei revolte populare. „Īn ceea ce priveşte Republica Moldova, suntem conştienţi că situaţia politică nu este īncă stabilă. Aceasta poate nu-i la fel de acută ca īn Kārgāzstan, īnsă este aproape ca īn această ţară", a punctat şeful guvernului de la Moscova cu aer de atotştiutor.
Sună a ameninţare
Curios, nu? De unde a mai luat-o şi pe asta? Ce-i oare īn capul lui?
Republica Moldova este singurul stat din spaţiul ex-sovietic, īn afară de ţările baltice, bineīnţeles, unde succesiunea la putere s-a produs de-a lungul anilor pe cale democratică, īn urma unor alegeri parlamentare mai mult sau mai puţin libere. La noi nimeni nu a pus tunurile pe clădirea Parlamentului, ca īn Rusia īn 1993. La noi nu au avut loc revoluţii oranj precum cea de la Kiev din 2004. La noi nu s-au comis acte teroriste īn parlament ca īn Armenia şi n-a fost război civil ca īn Tadjikistan.
Deşi cu defecte, Republica Moldova e o democraţie de tip european, totuşi, care nu are nimic īn comun cu regimurile despotice din multe alte ţări desprinse de fosta URSS. Privite din acest unghi, vorbele lui Putin sună ciudat. Te bate gāndul că la mijloc e o ameninţare.
Nu exagerez o iotă. Premierul rus face aluzie la instabilitatea din Kārghāzstan, soldată recent cu o stranie răscoală. La īnceput paşnică şi firavă, aceasta a degenerat ulterior īn violenţe. Rebeliunea, dezlănţuită īn provincie şi īncheiată rapid īn capitala Bişkek, potrivit presei internaţionale, a fost abil dirijată din umbră de agenturile ruse şi a condus, īn doar două zile de la izbucnirea ei, la īnlăturarea de la putere a preşedintelui Bakiev.
Trăsnetul poate lovi din senin
Astfel, se creează impresia că Putin anunţă o furtună politică īn Republica Moldova. Nu vă uitaţi, parcă le-ar spune el autorităţilor moldovene, că īncă nu tună şi nu fulgeră, trăsnetul vă poate lovi oricānd din senin. Vremea instabilă care s-a pus afară se poate converti pentru voi īntr-un adevărat prăpăd.
Să nu ne ascundem după deget. Oricum ai suci-i, liderul rus meneşte o lovitură de stat īn Republica Moldova după calapodul kārgāz. Ne sperie cu o destabilizare de proporţii. Atāta doar că īşi īmbracă avertismentul īn forma unei analize distante şi a unei constatări amicale. Vi se pare o exagerare această interpretare? Sincer vorbind, deocamdată nu mă apasă nici pe mine vreo presimţire neagră legată de evoluţiile politice de la Chişinău. Sunt īnsă semne care dau de bănuit.
Mai īntāi, trezeşte suspiciuni obsesia Partidului Comuniştilor pentru masive acţiuni de protest. Īn treacăt fie spus, īntālnirea de vinerea trecută a liderului PCRM, Vladimir Voronin, cu ambasadorii străini, acreditaţi la Chişinău, miroase urāt. Vrānd-nevrānd, dă senzaţia că a căutat să-i pregătească psihologic pe diplomaţi de o probabilă degradare periculoasă a situaţiei politice. Pare suspectă şi mobilizarea stranie şi fără precedent a unor elemente religioase bigote şi integriste, afiliate Patriarhatului de la Moscova, care izbutesc să adune īn stradă mii de oameni
. Un răspuns la 7 aprilie 2009?
Gestul lui Putin este īnfiorător şi īmi aminteşte de alte comparaţii pe care oficialii ruşi, cānd venea vorba de Republica Moldaova, le făceau prin 1992, īn toiul războiului de la Nistru. Numai că atunci era vorba nu de Kārgāzstan, ci de Georgia. Ei īl dădeau de īnţeles lui Mircea Snegur că ar putea s-o păţească la fel ca Zviad Gamsahurdia. Liderul de la Tbilisi, după cum se ştie acum, fusese lichidat īn urma unei operaţiuni a serviciului rus de spionaj extern.
De altfel, lovitura de palat din Bişkek a fost pregătită de un atac propagandistic masiv, lansat de mass-media de la Moscova, īmpotriva preşedintelui care urma să fie răsturnat. Şi războiul īmpotriva Georgiei īn august 2008 a fost precedat de o campanie amplă de manipulare a opiniei publice care a condus, prin mişcări stradale, la destabilizarea situaţiei politice de la Tbilisi. Ni se pregăteşte oare un răspuns dur la protestele anticomuniste de la 7 aprilie 2009? Īn orice caz, regimul Putin a demonstrat, īn repetate rānduri, că este răzbunător şi nu uită nimic. bogatu.voceabasarabiei.net
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Bancul zilei: Sacul cu… surprize
Horoscop
Unde e graniţa de est a R. Moldova?
Rusia mārāie iarăşi la Basarabia
Criza deficitelor bugetare pune sub semnul īntrebării modelul social european
tot mai multe guverne reduc ajutoarele sociale şi majorează vārsta de pensionare
Un romān s-a sinucis īn Italia
"De la Paşte, nu am reuşit să lucrez decāt două săptămāni"
Există proiecte de cămine culturale care au chiar şi "bară pentru spectacol"
Un copil a aruncat cu o sticlă de plastic īn preşedintele Nicolas Sarkozy
Criza economic㠖 ne nenoroceşte sau ne salvează?
Nu se pot reduce diferenţiat pensiile, pentru că ar trebui modificat punctul de pensie
Harta datoriei publice a ţărilor din UE
Topul salariilor de lux la Romgaz, Transgaz şi Universitatea Lucian Blaga
Anchetatorii confirmă prezenţa comandantului Forţelor aeriene īn cabina pilotului
Calul furat dintr-un loc, căruţă din altul, şi …pe-aici ţi-e drumul
Sindicaliştii s-au stropşit la parlamentarii de Botoşani
Va construi opt vile de lux
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Bani pentru şcolarii din Congo
Vor fi directorii de şcoli constrānşi să īmpiedice greva?
Profesori īngrijoraţi că li se pregăteşte mărirea normei
Medicii de familie sunt controlaţi din nou cum respectă programul
Directorii de şcoli nu vor mai putea si suspendaţi din funcţie
Animale nesupravegheate, reclamate ca furate
Joc īncrāncenat, la Frumuşica, pentru locurile „eligibile” din Liga a IV-a
Grenadă descoperită īntre roţile unui camion
CM vrea anularea contractului cadru pentru servicii medicale
Inspectorii IŞJ Botoşani şi-au tras partea din gradaţiile de merit
Confiscare de ţigări
Misiuni executate de jandarmi cu ocazia desfăşurării alegerilor locale din Răchiţi
Contestaţie pentru postul de manager la Şcoala Populară de Artă
O sută de patrupede la 15 zile capturate de firma de ecarisaj din Botoşani
Dar cu Roxana cum rămāne?
Drumul credinţei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!