Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Joi: 6 Iulie 2006

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6623 lei
1 USD = 3.7780 lei


Număr accesări
Astăzi:
5365
De la 07 Ianuarie 2003
58389916

Negocieri româno-ucrainene la nivel de ministru de externe

Marţi, 4 iulie 2006, la Odesa, a avut loc o rundă de negocieri româno-ucrainene la nivel de ministru al afacerilor externe, urmare înţelegerii convenite de către preşedinţii României şi Ucrainei, în cadrul întrevederii bilaterale din marja Forumului Mării Negre pentru Dialog şi Parteneriat (5 iunie 2006). Ordinea de zi a negocierilor a inclus: (1) delimitarea platoului continental şi a zonelor economice exclusive din Marea Neagră, (2) problema canalului Bâstroe, (3) situaţia respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, respectiv minorităţii ucrainene din România, (4) schimb de opinii asupra procesului de negociere în vederea soluţionării problemei transnistrene, (5) operaţionalizarea Comisiei Mixte Prezidenţiale Româno-Ucrainene.
În ceea ce priveşte chestiunea delimitării platoului continental şi zonelor economice exclusive ale României şi Ucrainei din Marea Neagră, cele două delegaţii au convenit ca prin recurgerea la jurisdicţia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) pentru soluţionarea acestei chestiuni, România şi Ucraina au stabilit deja un cadru legal adecvat pentru rezolvarea acestei probleme. Miniştrii afacerilor externe român şi ucrainean au subliniat rolul proeminent al CIJ de la Haga în procesul de identificare a unei decizii echitabile în acest caz. Părţile au apreciat utilitatea continuării reuniunilor ad-hoc la nivel de experţi pe această temă ori de cate ori va fi necesar. Referitor la problema proiectului ucrainean al canalului navigabil de mare adâncime „Dunăre-Marea Neagră”, părţile s-au angajat să respecte cu bună credinţă concluziile Comisiei de Anchetă Internaţională constituită în baza prevederilor Convenţiei de la Espoo, a căror prezentare publică este prevăzută pentru data de 10 iulie 2006. Părţile au discutat probleme de protecţie a mediului şi dezvoltare durabilă cu relevanţă în plan transfrontalier şi au decis să continue cooperarea constructivă destinată soluţionării problemelor existente.
Delegaţiile au convenit să iniţieze un grup special de experţi în cadrul Comitetului privind protecţia mediului şi dezvoltarea durabilă, circumscris Comisiei Mixte Prezidenţiale. Grupul de experţi va acţiona pentru o abordare comună a problemelor privind protecţia mediului, transporturi şi frontieră, cu luarea în considerare a activităţii grupului de lucru ad-hoc pe probleme de transporturi şi frontieră, constituit în anul 2004. Colaborarea bilaterală va fi focalizată pe următoarele direcţii: protejarea şi dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării, prevenirea redistribuirii artificiale a apelor în râurile de frontieră, introducerea unui sistem integrat de monitorizare a mediului.
Referitor la colaborarea româno-ucraineană privind asigurarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, părţile au convenit iniţierea, în cursul lunii septembrie 2006, a procesului de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, respectiv a minorităţii ucrainene din România, în regiunea Cernăuţi, Ucraina, respectiv în judeţele Suceava şi Botoşani, România. Calendarul colaborării româno-ucrainene pe segmentul asigurării drepturilor minorităţilor naţionale a fost completat de convenirea organizării la Bucureşti, în cursul lunii octombrie 2006 a celei de a cincea sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale pe problemele asigurării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, respectiv minorităţii ucrainene din România. Pe agenda întâlnirii miniştrilor afacerilor externe, un loc aparte l-a ocupat problematica reglementării conflictului transnistrean, ambele state având preocuparea legitimă de a acţiona în sensul identificării unei soluţii durabile conflictului, în măsură să asigure eliminarea focarului de insecuritate din imediata lor vecinătate.
Ministrul de externe ucrainean a informat partea română asupra rezultatelor înregistrate în implementarea Planului ucrainean de reglementare a conflictului. Părţile au convenit începerea activităţii Grupului de Lucru pe problema reglementării conflictului transnistrean, constituit în cadrul Comisiei Mixte Prezidenţiale Româno-Ucrainene. Referitor la activitatea Comisiei Mixte Prezidenţiale Româno-Ucrainene, constituită la 2 februarie 2006, părţile au convenit să accelereze procedurile de constituire a celor trei comitete circumscrise acesteia şi a grupurilor de lucru, astfel încât Comisia să devină funcţională în cel de-al patrulea semestru al anului 2006. În marja rundei de negocieri a fost semnat Protocolul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei pentru modificarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei cu privire la condiţiile călătoriilor reciproce ale cetăţenilor (semnat la Kiev, la data de 19 decembrie 2003).
Modificarea acordului de vize reprezintă, în primul rând, un angajament asumat faţă de Comisia Europeană şi soluţionarea unor neconcordanţe sesizate de aceasta, între acordul semnat în 2003 şi prevederile acquis-ului Schengen. Acestea sunt acum rezolvate. În al doilea rând, şi aspectul cel mai important pentru etnicii români din Ucraina, prin acest protocol se instituie un regim uniform de călătorie pentru toate persoanele, indiferent de localitatea sau regiunea de domiciliu. Până în prezent, locuitorii din regiunile de frontieră puteau efectua călătorii de numai cinci zile, de două ori pe lună. Prin protocolul semnat la 4 iulie, tuturor cetăţenilor ucraineni li se aplică regimul uniform de călătorie în România prevăzut de standardele Schengen (90 de zile în şase luni). Locuitorii zonelor de frontieră beneficiază de scutire la taxele de viză. În al treilea rând, prin acest protocol mediul de afaceri, în special reprezentanţii marilor companii, care au deja sau care intenţionează să stabilească afaceri importante în România, beneficiază de atenţie sporită prin faptul că vor beneficia de vize cu valabilitate de până la cinci ani, care îi vor ajuta să gestioneze în mod eficient afacerile din România.
Aceleaşi facilităţi se vor aplica, bineînţeles, şi cetăţenilor români, atât celor care locuiesc în judeţele de frontieră, cât şi oamenilor de afaceri, la călătoriile în Ucraina. Un alt subiect dezvoltat în cadrul convorbirilor dintre miniştrii de externe Mihai-Răzvan Ungureanu şi Boris Tarasiuk a vizat extinderea în Ucraina a reţelei de reprezentare consulară a României. (M.A.E.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Cea de-a 60-a Sesiune a Consiliului Permanent al Francofoniei
Cooperare transfrontalieră româno- ucrainean
Robii banului
Comunicat de presă
Despre SIVECO România
Despre Ruşi şi Arme Climaterice
Horoscop
AJOFM - COMUNICAT DE PRESĂ
Anunţ licitaţie Primăria Botoşani
Comunicat - campanie construcţii iunie
Ce n-a aflat „prostănacul” Geoană
Ioan Rotundu
Plus are deja probleme cu consumatorii
Preşedintele, în vizită inopinată la Ministerul Apărării
Legea achiziţiilor publice, adoptată de Camera Deputaţilor
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Militarii vor beneficia de înlesniri la cumpărarea locuinţelor de serviciu
Averile şefilor de culte şi de spitale, ale rectorilor, în vizorul ANI
Falsuri la UDMR Mureş
Guvernul a anulat construirea Dracula Park
Geoană, dacă ar fi premier, s-ar înţelege bine cu Băsescu
Executorii judecătoreşti nu mai au imunitate penală
Legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale a trecut de deputaţi
"Se trezeşte şi Monica Macovei să dea o lege că vor muşchii ei"
România trebuie să introducă vize pentru cetăţenii din Republica Moldova
Românii au cea mai mare încredere în biserică, armată şi mass-media
Vizită ministerială la Botoşani
Daniel Badale a părăsit teatrul botoşănean
Teatrul botoşănean anunţă o stagiune specială
Conţac i-a luat lui Ciuştea „Cornul şi laptele”
Un elev de clasa a X-a uimeşte lumea cu pianul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!