Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Marţi: 29 Iulie 2014

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6609 lei
1 USD = 3.7530 lei


Număr accesări
Astăzi:
17735
De la 07 Ianuarie 2003
58376616

Iustin Pīru, īntre credinţă şi legionarism

După difuzarea reportajului intitulat “Mănăstirea Petru Vodă. Schitul Poiana”, duminică, ieşid prin oraş pentru a vedea pe viu cum este administrat de actualul primar Ovidiu Portariuc, am fost acostat de cāţeva persoane şi mi s-a reproşat că n-am făcut bine că l-am amestecat pe părintele Iustin Pīrvu cu Mişcarea legionară iar includerea īn reportaj a secvenţei cu poetul Radu Gyr a fost total neinspirată.
Nu-i cunosc pe respectivii, nu ştiu ce-au lucrat sau ce lucrează, dar pot spune cu toată convingerea că sunt extrem de slab informaţi sau chiar deloc şi că au rămas sclavii propagandei comuniste. Sunt convins că acele persoane n-au habar că există un volum intitulat Istoria mişcării legionare şi că mai există un alt volum de peste 1000 de pagini, intitulat “Cartea Căpitanului Corneliu Zelea Codreanu” scris de istorici reputaţi.
Īn aceste două cărţi de referinţă īn cunoaşterea istoricului Mişcării legionare sunt explicate necesitatea aparţiei acestei mişcări şi evoluţia ei pānă la ieşirea de pe scena politică a Romāniei. Īnsă nu despre istoricul Mişcării legionare mi-am propus să comentez ci despre reproşurile care mi s-au făcut.
Cei īn cauză, şi alţi mulţi, foarte mulţi ca ei, necitind nimic despre Mişcarea legionară, avānd doar informaţiile primite īn regimul comunist , n-au de unde şti că mişcarea a fost iniţiată de intelectualii de frunte ai ţării şi că ea a apărut ca urmare a unei clase politice la fel de ticăloşite ca şi cea de azi. Mişcarea şi-a propus să cureţe clasa politică de lichele şi trădători, de farsori şi oportunişti şi să redea demnitatea poporului romān, acea demnitate cāştigată de-a lungul istoriei.
Iar Mişcarea legioinară s-a bazat pe crtedinţa ortodoxă a poporului romān. Credinţa a fost miezul acestei Mişcări, de aceea preoţii au intrat īn Mişcare īntr-o proporţie covārşitoare. După asasinarea căpitanului Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul Mişcării şi instalarea la conducere a căpitanului Horia Sima, Mişcarea a fost deturnată de la scopul propus iniţial şi compromisă prin infiltrarea īn rāndurile ei a unor persoane provocatoare şi cu orientare criminală, mareşalul Antonescu fiind unul dintre politicienii vremii capii care au dorit compromiterea.
Părintele Iustin Pīrvu a intrat de tānăr īn Mişcarea legionară pentru că a crezut īn necesitatea ei. Pentru că a aderat la Mişcare, comuniştii l-au condamnat la ani grei de īnchisoare. Era firesc ca părintele să se cunoască cu poetul Radu Gyr, cel care a scris versurile Imnului legionarilor şi care a scris multe alte poezii patriotice izvorāte din sentimente sincere şi nu plăsmuite pentru a profita de favorurile puterii de tunci.
Şi poetul, şi părintele Iustin au stat īmpreună īn īnchisorile comuniste, ceea ce le-a sudat şi mai mult prietenia. A fost o prietenie bazată pe afinităţi de credinţă, de dragoste faţă de ţară şi de naţiunea romānă. Cānd Radu Gyr a murit şi a fost īnmormāntat la Ploieşti, părintele Iustin a considerat de datoria sa să-l aducă şi să-l īnhumeze la Mănăstirea Petru Vodă, īn pămāntul sfinţit de martirii neamului, de fruntea intelectualităţii Romāniei care a murit īn chinuri groaznice īn īnchisorile comuniste.
Ar fi fost un sacrilegiu şi o impietate asupra memoriei părintelui să fi realizat reportajul fără a evidenţia personalitatea celor doi aşa cum le-a īmpletit-o destinul. Şi nu puteam filma la Schitul Poiana interviul cu părintele Hariton fără a nu īncepe reportajul cu duhovnicul său care a fost părintele Iustin Pīrvu şi care i-a īncredinţat misiunea creştinească de a ridica schitul. Eu cred că un astfel de reportaj trebuie privit şi prin prisma istoricului personajelor nu numai prin raportarea la prezent.
Nu vreau să-i jignesc pe acei botoşăneni care mi-au adresat reproşuri pentru că pānă ieri nu i-am văzut īn viaţa mea dar dacă din īntāmplare vor citi aceste rānduri să ştie că nu poţi īnţelege mersul istoriei aplicāndu-i tiparele propagandei comuniste. Īn urma evenimentelor din decembrie 1989 am obţinut dreptul de a gāndi liber. Este păcat că unii dintre noi nu ştiu să se folosească de acest drept .
7.10.2013

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Răzbunare liberală şi hoţii īn stil romānesc
Bancul zilei: Īntrebare cu subīnţeles
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Horoscopul zilei
COMUNICAT DE PRESĂ - Modern Calor Botoşani
Botoşani: Trăiri patriotice care au scos Darabanii din anonimat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!