Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Sâmbătă: 23 Noiembrie 2013

Politică
Anunţuri
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6539 lei
1 USD = 3.7867 lei


Număr accesări
Astăzi:
20170
De la 07 Ianuarie 2003
58425097

În dosarul Ioana Băsescu, Adrian Vasilescu declară că BN nu are competenţe de verificare

Banca Nationala a Romaniei nu se uita niciodata intr-un contract de credit si nici nu verifica contract cu contract, in momentul in care contractul este semnat de o banca comerciala si un client, in conditiile existentei unei piete concurentiale, a declarat, joi, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. "BNR nu verifica contract cu contract, in momentul in care el se incheie.
Nu da niciun aviz pentru incheierea unui contract, nu se uita niciodata intr-un contract de credit, atunci cand banca il incheie cu clientul, pentru ca ar fi o ingerinta inadmisibila, in conditiile unei piete concurentiale si din aceasta cauza legea nu ii permite Bancii Nationale, nu ii da prerogative de a se amesteca in afacerile comerciale. BNR nu are dreptul sa se uite intr-un contract", a spus Vasilescu, referindu-se la contractul cu CEC Bank, prin care Ioana Basescu a luat un credit pentru finantarea achizitiei unui teren agricol.
'Eu sunt consilier al guvernatorului si nu pot sa-l intreb pe directorul de la Supraveghere (Nicolae Cinteza n.r.) despre ce este vorba intr-un contract', a mai spus acesta.
Adrian Vasilescu a precizat ca a primit respectivul contract din surse media. 'Din surse media a ajuns si la mine contractul de credit al CEC Bank cu Ioana Basescu. L-am primit din surse media si asa a fost pus in circulatie si astfel m-am uitat si eu in contract. Nu este caderea mea nici sa-l comentez, nici sa-l analizez', a subliniat Vasilescu.
Consilierul guvernatorului Isarescu a precizat ca Banca Nationala este o autoritate de supraveghere, de reglementare, care nu are un rol direct in contractele comerciale dintre parti.
'Inainte de toate Banca Nationala este o autoritate de monitorizare. Activitatile bancilor comerciale sunt reglementate de Banca Nationala si sunt supravegheate de aceasta. Supravegherea pe care o face Banca Nationala este o supraveghere prudentiala, in baza legii statutului BNR si in baza legii bancare. Ceea ce face Banca Nationala in ceea ce priveste un contract de credit se rezuma la indeplinirea conditiilor de creditare, sa nu apara elemente de instabilitate financiara si mai cu seama sa nu fie incalcata legea', a explicat Vasilescu. Acesta a precizat ca, in prezent, in sistemul bancar mai exista 300 de contracte prin care persoane fizice au luat credite de peste un milion de euro de la bancile comerciale.
'Ceea ce pot sa mai spun este ca sunt peste 300 de contracte cu persoane fizice in care valoarea creditelor este peste un milion de euro. Reglementarea la CEC este aceea ca un contract de pana la 700.000 de euro reprezinta o oferta la 'raft' si poate fi incheiat la sucursala. Un contract intre 700.000 si 2.000.000 de euro trebuie sa treaca prin Consiliul Director, iar un contract peste doua milioane si jumatate de euro poate fi aprobat numai de Consiliul de Administratie al bancii', a aratat Adrian Vasilescu.
Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a achizitionat mai multe parcele de teren, de marimi diferite, cu o suprafata totala de 290,41 de hectare in comuna Nana, judetul Calarasi, de la firma SC Berfige SRL, cu sediul in Bucuresti, in luna septembrie a acestui an, potrivit contractului de vanzare-cumparare. Pretul de vanzare a fost de 5.844.864,25 lei.
In 15 noiembrie, Ioana Basescu a dat publicitatii contractul incheiat cu CEC Bank, pentru cumpararea terenurilor din judetul Calarasi, precum si contractul de ipoteca imobiliara.
Potrivit documentelor, creditul la CEC Bank, in valoare de 4.600.000 de lei, este acordat pe o perioada de 30 de ani iar rata lunara se ridica la suma de 30.266,51 lei, cu o rata anuala a dobanzii variabila ¬ 1,90% rata fixa si 4,63 ROBOR.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]

 

  
Liberalul Pleşca îl pune la punct pe omnologul său din PSD
De luni începe să ningă. Nu excludem posibilitatea să emitem o atenţionare Cod Galben de zapadă
China pledează pentru unitatea Europei
o Europă unită, stabilă şi prosperă este în interesul Chinei şi al întregii lumi
China a testat cu succes prima sa dronă invizibilă
Horoscop
Bancul zilei: Prima noapte după însurătoare
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Gastronomia. Zurek - ciorba poloneza
Tuta tot tută rămâne, chiar dacă este senator
Ioan Rotundu
Eva Şimon: Afaceri de suflet
Nicolae Negru: Chestiunea găgăuză
Uvertura Mall: Filme 22 - 28 noiembrie 2013
Botoşani/Viişoara: Clemenţă sfidătoare pentru poliţistul criminal Mircea grigore
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!