Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Sâmbătă: 28 August 2010

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6595 lei
1 USD = 3.7306 lei


Număr accesări
Astăzi:
2721
De la 07 Ianuarie 2003
58309122

Fabrica din bătătură

Pictura pe sticlă a intrat pe furiş în trend şi botoşănenii se arată din ce în ce mai interesaţi de vitralii, vaze, pahare, sfeşnice, toate vopsite în culori vii, armoniosîminate, bine conturate cu fir argintiu sau auriu, pentru toate gusturile. Mană cerească a fost prezenţa la Botoşani la Tîrgul meşteşugarilor de luna aceasta a Virginiei Şoldănescu din Fălticeni, care a adus elemente de noutate, bun gust şi rafinament. Standul său a fost asaltat de cumpărători, astfel că în doar trei zile femeia a plecat acasă cu o sumă frumuşică, peste aşteptări. Puţini dintre cei care au cumpărat o vază sau o scrumieră, ori un set de pahare frumos decorate ştiu că în spate femeia are ani mulţi de experienţă, dar şi un talent remarcabil.
Petru şi Virginia Şoldănescu sunt sticlari amîndoi, gravori de meserie. Prin mâna lor au trecut milioane de piese în decursul a 25 de ani muncă în fabrica de Sticlă de la Fălticeni. Unitatea care le-a pus meseria în mână şi-a îmchis porţile de ceva timp, urmând exemplul „suratelor” din toată ţara. „ Amândoi am făcut Şcoala Profesională de 3 ani la Turda, şcolarizaţi pentru fabrica din Fălticeni. Din 1979 este fabrică de sticlărie în Fălticeni. La 50 de ani am ieşit la pensie, grupa I de muncă şi am continuat să facem ce am învăţat în fabrică. Gravori am fost de meserie, după ce a desfiinţat gravura, am trecut la pictură. Acum, pensia nu este aşa mare, după ce am lucrat în toxic…”, povesteşte Virginia Şoldănescu.
Pasiunea pentru pictură pe sticlă a acaparat-o pentru totdeauna. După ce ambii soţi au devenit tineri pensionari, nu au vrut să tragă cortina. Au pus la cale o afacere de familie, au achiziţionat utilajele necesare şi curtea casei a fost transformată pe loc în „ mini fabrică de sticlă”.
„Avem şi noi un cuptor în curte, de fuziune se numeşte, aşa cum ai coace pâinea, turtele, aşa facem produsele care vin mai plate. Ne-am făcut un SRL, am achiziţionat cuptorul….şi la treabă. Modelele le fac cum îmi vin, dar sînt modelele mele, nimeni nu face ca mine. Testăm piaţ , să vedem ce prinde la cumpărători. Meseria îşi spune cuvîntul, Vedeţi, oamenilor le place să bea din pahare clorate. Cum este cristalul, e scump, nu este întrebat, pictura asta este la modă. Ia, beţi dintr-un pahar pictat şi beţi dintr-un pahar de cristal, alt gust, dar dacă asta se caută…. În trei zile la Botoşani am făcut peste 40 de milioane. Am fost nevoită să merg la Fălticeni, să mai aduc marfă pentru că se terminase”, a povestit Virginia Şoldănescu în timp ce servea o clientă după model european, cu punguţa de rigoare.
Materia primă şi-o procură din stocurile fabricilor de sticlă de la Fălticeni şi Suceava, iar paşii următori li se par destul de simpli. „Sunt închise, dar mai au pe stoc diverse produse din sticlă. Vopsim cu culori specifice sticlei, comandate din Germania, sau de pe internet, cu pensula, uşurel, în mai multe etape. Întâi se dă culoarea de fond, se lasă 24 de ore şi se trasează firul de bronz. Apoi se lasă încă 24 de ore şi nu se mai duc culorile astea niciodată”, ne-a dezvăluit tehnologia Virginia Şoldănescu din Fălticeni.
Afacerea merge ca pe roate, mai ales că femeia munceşte cu drag, cu măiestrie şi răbdare. Un lucru însă îl detestă. „Nu mai pot, mi s-a urât să pictez cu portocaliu, atâta de tare am vopsit în culoarea asta. Toată lumea cere portocaliu. Astea sunt culorile actuale. Orice culoare numai portocaliu nu”, a spus Virginia. La sfîrşit de zi, îşi numără bănuţii. A mers pe cinste. S-au obişnuit, pentru că la fiecare sfârşit de săptămână sunt invitaţi în câte un oraş, pentru a arăta şi altora frumuseţile din sticlă. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Horoscop
Program Tv SOMAX, sâmbătă şi duminică
Anunţ important
Bancul zilei: Băsescu şi viitorul românilor
"Suntem pe punctul de a ne prăbuşi"
au fost anunţaţi, din greşeală, pasagerii unei curse British Airways
Cei mai mediatizaţi intelectuali români
Premierul nu va fi schimbat, remanierea guvernamentală va viza anumiţi miniştri
Licitaţie de lucrări reluată de 2 ori şi anulată de 2 ori
în timp de un an, la un proiect european in valoare de circa 20 milioane euro
Desfăşurăm controale încrucişate cu SUA si Germania la "cea mai profitabilă firmă din România":
American European Marketing & Entreprises
Cinci din cele 500 de TIR-uri cu ajutoare din România au ajuns în Basarabia
Basarabia va exporta fructe si legume către România
după restricţiile impuse de Rusia
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Moldovenii lui Voronin de Ziua Republicii
Alegeri în PSD Botoşani
Prefectul Roman a informat miniştrii de resort despre abuzul E.ON de a opri apa
Viceprimarul care le-a dat consilierilor locali cu legea în cap
Aflată la volanul judeţului, „Gogoşica parfumată” polemizează cu cei de la Termica
în loc să rezolve problema apei care lipseşte în tot judeţul
Rămaşi fără apă, botoşănenii reclamă dar nu prea ştiu pe cine
Ghinion sau nu, anul şcolar începe pe 13 septembrie
Încă o taxă menită să-i trimită pe bolnavi la groapă
Salarii mai mari pentru medicii de la urgenţe
O afacere bănoasă dospită la secret
Ţâbuleac şi Georgescu au lăsat Botoşanii fără apă
reprezentanţii E.ON au tăiat curentul către Apa Grup
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!