Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Joi: 28 August 2008

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6327 lei
1 USD = 3.9431 lei


Număr accesări
Astăzi:
7853
De la 07 Ianuarie 2003
55887114
Editorial

Şcolile, raiul corupţiei, incompetenţei şi neputinţei

  • Ioan Rotundu
Mai avem puţin peste o jumătate de lună şi se va deschide anul şcolar. Cu toate aceste, unele lucrări care se efectuează la şcolile din Botoşani, Dorohoi, oraşe şi comune sunt departe de a fi finalizate. Un exemplu este şcoala din Mileanca, dar sunt şi altele. Problema nerespectării graficului de lucrări la şcolile intrate în reparaţii curente sau supuse modernizării este una care se repetă de ani şi ani de zile. Rezolvarea acestei spinoase probleme stă în putinţa autorităţilor, dar corupţia ridicată care a cuprins şi acest segment de investiţii publice, incompetenţa unor primari şi neputinţa unor director de şcoală blochează orice demers de a scoate situaţia din impas. Investiţiile în şcoli trebuie clasificate pe trei paliere.
Cele efectuate cu bani de la Banca Mondială, clădiri noi, dotate cu toate utilităţile. Numai că aceste investiţii sunt încredinţate unor firme care din afara judeţului, firme agreate politic la nivel de minister, unde se organizează şi licitaţia. Aceste firme încheie apoi contracte de subantrepriză cu firmele botoşănene de construcţie. Se fură în lanţ, după rangul ocupat în sistem. Firma câştigătoare a licitaţiei trebuie să-şi recupereze comisionul dat persoanelor cheie din minister, cea de subantrepriză trebuie să fure că are de suportat obligaţii locale, primarul şi directorul de şcoală ciupesc şi ei ce pot. Pentru că firma câştigătoare a licitaţiei are de realizat mai multe investiţii simultan, în lipsa forţei de muncă de pe plan local, întârzie realizarea lucrărilor. Nimeni nu-i zice nimic, pentru că întreg lanţul instituţional care ar putea-o trage la răspundere este deja corupt.
Al doilea palier de lucrări sunt cele de modernizare, cu fonduri guvernamentale, gestionate de către primăriile locale. Ştiu primari care lucrează de câţiva ani de zile cu aceiaşi firmă ieşeană pe care am întâlnit-o lucrând şi la şcoala Mileanca. Despre această firmă avem informaţii că patronul obţine lucrările de modernizare la şcoli negociind comisionul cu primarul. La începutul acestui an un primar social-democrat a negociat cu firma ieşeană lucrările la o şcoală sătească şi pare să fi primit un comision de 500 milioane lei. Mult prea mult faţă de valoarea lucrărilor. Dar primarul avea nevoie de bani pentru a-şi susţine campania. El şi-a înnoit mandatul, dar lucrările la şcoală, începute în iarnă, nu-s gata nici acum. Şi nici nu vor fi pentru că nu mai sunt bani.
Al treilea palier de lucrări cuprinde reparaţiile curente şi de întreţinere. Sunt lucrări de valori mici, până într-un miliard de lei, care nu sunt atractive pentru firmele de construcţie, nefiind de unde recupera comisioanele plătite. Cum nici firmele judeţene nu-şi asumă realizarea unor astfel de lucrări, cheltuielile de şantier fiind prea mari, primarii rămân cu ele neangajate. Soluţia ar fi să se lucreze cu salahori sau cu echipe de construcţii neorganizate într-o formă legală: societate, AF sau PF. Numai că legea nu permite o astfel de soluţie.
Ce s-ar putea face? În primul rând trebuie schimbată legislaţia şi înlocuită cu una mai permisivă. Adică la realizarea investiţiilor cu bani europeni să poată participa şi firmele de construcţie din plan judeţean, pentru a se elimina veriga ministerială, unde se fac aranjamentele cu ocazia organizării licitaţiilor. Apoi, firmele care licitează să nu mai aibă posibilitatea de a ceda lucrările în subantrepriză, diluându-şi răspunderea directă, eliminându-se o altă verigă intermediară.
Pentru lucrările cu fonduri guvernamentale, încredinţarea lucrărilor să nu mai fie apanajul primarului, care poate cădea la înţelegere cu firma constructoare, cum se şi întâmplă în momentul de faţă. Decizia încredinţării lucrărilor să fie în competenţa unei comisii, din care să facă parte şi un reprezentant al Inspectoratului Şcolar, unul din partea societăţii civile, respectiv a comitetului de părinţi din şcoală iar membrii comisiei să aibă răspunderi directe şi concrete, în eventualitatea că sunt descoperiţi că s-au lăsat corupţi.
Să fie operate modificări legislative care să permită primarului şi directorului de şcoală ca lucrările de valoare mică să fie realizate cu forţa de muncă de pe plan local, cum s-a procedat până în urmă cu câţiva ani, simplificându-se şi birocraţia avizelor şi autorizaţiilor care descurajează constructorii de a-şi complica activitatea cu astfel de lucrări.
Şi mai există problema dirigenţiei de şantier, funcţii ocupate în cea mai mare parte de către funcţionari ai statului, care se mulţumesc să ia banii, fără a călca prin şantier. Această problemă este esenţială, iar rezolvarea ei prin a se legifera ca aceste munci să fie prestate de către firme de specialitate ar duce la creşterea eficienţei şi responsabilităţilor. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (4)]

 

  
Doar 30% din creanţe sunt recuperate de Fisc
Alte patru blocuri vor fi reabilitate termic
Şi-a înşelat concubinul cu care trăia de 13 ani
Minorii din detenţie au luat contact cu cele sfinte
Copil de 8 luni înecat în dejecţii de animale
Comentariul comentariilor (CLXXVI)
(Ioan Rotundu)
Rockerii botoşăneni neagă pactele încheiate cu Satan
Pentru a-şi îndeplini planul, Poliţia ne amendează din birou
furt de date personale la Poliţia Românăo profesoară din Timişoara amendată la….Bucureşti
Noi farse ale lui Gabi Jugaru
„Românii, chiar dacă sunt cetăţeni europeni, vor trebui să se supună unor cerinţe”
Occidentul cântă placa Moscovei din cazul Kosovo
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
„Şi prin tăcere suntem vinovaţi. Noi nu uităm”
Dreptul moral
Ce cred liderii politici de la Chişinău de criza provocată de Rusia în Caucaz
Lavrov aduce iar în actualitate planul de federalizare a Basarabiei
” Şi ce dacă mă reclami la OPC, până vin ei, schimb preţul!”
consumator strivit la Altex
Program Tele'M Botoşani joi, 28 august
Reacţia prostituatei
Horoscop
Guvernul mai întâi numără, după care le va plăti şi salariile
După 20 de ani de pauză, a apărut un caz de tetanos
Pensia se majorează, dar pe etape
Desemnat şef al CJ, Ţurcanu îi va scutura niţel pe cei de la Drumuri şi Apa Grup
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!