Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Joi: 9 Aprilie 2009

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6659 lei
1 USD = 3.7891 lei


Număr accesări
Astăzi:
11660
De la 07 Ianuarie 2003
59291068
Editorial

Pumnul şi palma, ambele mânjite cu sânge!

  • Ioan Rotundu
Cine-şi mai aminteşte de romanul lui Dumitru Popescu intitulat „Pumnul şi palma”? Era la mare căutare în perioada anilor 1980, când a apărut în Editura Eminescu. Romanul prezintă, în antiteză, doi conducători ai PCR, la nivel de judeţ. Unul dintre ei, de provenienţă muncitorească, se purta ca un zbir, era violent în limbaj şi chiar fizic şi de o incultură crasă. Celălalt, de provenienţă intelectuală, se purta manierat, vorbea civilizat, politicos. Dar ambii aveau ceva în comun. Când era vorba de apărat regimul comunist, deveneau neiertători. Cel incult se manifesta brutal, cel intelectual manierat, dar şi unul şi altul luau măsuri severe cu cei care dădeau semne de iritare faţă de regimul comunist.
Cam aceste gânduri mi-au venit în minte, analizând evenimentele din 7 şi 8 aprilie din Republica Moldova, dar şi cele internaţionale. De la Moscova, Putin dădea cu pumnul în opoziţia din Moldova, o acuza de lovitură de stat şi arăta cu mâna întinsă şi pumnul strâns, după modelul Lenin, către România.
De la Bruxelles, Javier Solana, comisarul Uniunii Europene pe probleme Politice, făcea apel către forţele dezlănţuite din Republica Moldova, împotriva comuniştilor, să se calmeze şi să se aşeze la masa negocierilor. Vorbele lui Solana s-au vrut o palmă dată regimului comunist din Moldova, dar o palmă mângâietoare, privirea lui Solana stând tot timpul pe Moscova, să vadă dacă nu l-a supărat pe Putin că a lovit prea tare: Iar pentru că suntem servili faţă de stăpânii Europei, şi Ministerul Afacerilor Externe al României s-a alăturat vorbelor dojenitoare ale lui Solana şi au făcut şi el apel la încetarea violenţelor. În tot acest timp, vulpoiul comunist Voronin s-a retras în buncărul bine apărat şi a aşteptat răbdător să obosească protestatarii, ca să-şi epuizeze formulele diplomatice de protest organismele internaţionale, după care, în cursul zilei de ieri, a trecut la represiuni. Iar represiunile vor fi dure, aşa cum numai comuniştii ştiu să înăbuşe orice revoltă asupra lor. Sunt şi vor fi operate arestări ale tinerilor, care vor fi bine bătuţi şi schingiuiţi, după care, în urma unui proces formal vor umple închisorile. Javier Solana n-a trăit nici o zi sub un regim comunist ca să ştie ce înseamnă o astfel de viaţă. Lui îi convine să facă apel la calm şi aşezare la masa negocierilor. Dar cine cu cine să negocieze?
Opoziţia din Chişinău, capii celor trei partide liberale, s-au trezit pe neaşteptate cu câteva mii de protestatari în stradă. Iniţial s-au aşezat în fruntea lor, dar când şi-au dat seama ce riscă, că sunt în pericol de a-şi pierde libertatea, s-au dus la „naşul Voronin”, la „boss”, gudurându-se umil, căutând să se dezvinovăţească de revoltele din stradă, negând orice amestec al lor. Ceea ce i-a dat lui Voronin un nou imbold de a ordona represiuni cât mai dure. Nimeni nu-i va apăra pe cei arestaţi şi schilodiţi în bătăi. Nici opoziţia de la Chişinău, nici comunitatea internaţională.
În fond, de ce-au ieşit acei tineri în stradă? Pentru că au simţit gustul unei altfel de libertăţi decât cel oferită de regimul lui Voronin. De ce au devalizat şi incendiat sediul Parlamentului şi al Preşedinţiei? Pentru că aceste sedii sunt simboluri comuniste. De ce au ars francezii închisoarea Bastilia până la temelii? Pentru că era simbolul puterii regale. Românii, când s-au hotărât în decembrie 1989 să iasă în stradă, au ocupat sediul lui Ceauşescu pentru a spulbera mitul invincibilităţii comunismului. Asta au făcut şi tinerii moldoveni. Numai că ei, lipsiţi de experienţă, nu s-au organizat şi n-au avut un plan după care să se ghideze în lupta lor. Ştiau ce vor, dar n-au ştiut cum să obţină!
Un lucru este clar pentru mine. Sângele curs în zilele de 7 şi 8 aprilie la Chişinău au mânjit atât pumnul lui Putin cât şi palma lui Javier Solana, ca reprezentant al Uniunii Europene. Mânjită cu sânge va rămâne în istorie şi atitudinea României, care n-a avut capacitatea necesară de a gestiona evenimentele din Republica Moldova.
Ieri, Voronim, ieşit victorios din buncăr, a lovit nemilos România şi a umilit-o într-un mod total neacceptabil. Reacţia autorităţilor române aproape că nu s-a cunoscut, iar cei de la Uniunea Europeană privesc detaşat derularea evenimentelor, ca nu cumva să-l supere pe Putin. De ani de zile Voronin îşi bate joc de cei din Uniunea Europeană, declarându-se adeptul democraţiei şi a respectării libertăţilor fundamentale a omului, dar în ţara sa acţionând făţiş în interesul Moscovei.
Iar europarlamentarii români, autorităţile României, politicienii de rang internaţional n-au protestat decât timid, sau deloc. Iar acum plătim lipsa de acţiunea în plan internaţional, de lobby pentru România. De ieri, Voronin i-a pus pe români la plată. Treci Prutul, plăteşti! Este un fel de taxă pe prostie, pusă românilor, bani cu care Voronin va continua să finanţeze regimul comunist. Este o culme insolenţei şi a umilinţei faţă de fratele mai mare, România. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (2)]

 

  
Comentariul comentariilor LVII
(Ioan Rotundu)
Festival ratat
Fotbalişti de doi lei, lipsiţi de fair-play
Impozitul forfetar ţine firmele pe jar
Oraşul românesc este la nivelul unui sat medieval
Copil atent la vorbele mamei
Horoscop
Boala de care suferă Conţac
Se laudă că ne scapă de chelie
MAE susţine poziţia UE privind situaţia din Republica Moldova
Purtătorul de cuvânt al MAI ameninţă că se va trage în manifestanţi cu muniţie de război
Voronin expulzează ambasadorul român şi introduce vize pentru cetăţenii români
Tânăr erou anticomunist de la Chişinău
am vrut să le spunem comuniştilor să ne lase în pace odată
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
La Ştefan cel Mare, după dreptate
Chişinău, 7 aprilie 2009, filmul evenimentelor
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 9 aprilie
Voronenii vor să protesteze chiar de Zilele Oraşului Botoşani
Cei fără niciun căpătâi preferă să trăiască în stradă, decât să pună osul la muncă
Direcţia Silvică Botoşani va exploata în 2009 în jur de 85.000 mc masă lemnoasă
Primarul de Botoşani a premiat cuplurile ce au sărbătorit nunta de aur
„Apucaţi-vă de treabă, că nu pot să le mai văd aşa!”
Tot mai mulţi botoşăneni fură alimente, pentru a nu muri de foame
Sindicatele din învăţământ bravează, dar se codesc să protesteze
Prosperitatea Danemarcei se va putea revărsa şi asupra românilor
Medicii de familie au un nou contract cadru, dar cu penalizări mai mari
Bunicii pot deveni bone, dar ministerul Muncii nu ştie de unde-i va plăti
Vicele Ghiorghiţă zice că mall-ul lui Prisecaru va avea probleme
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!