Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Luni: 2 Iulie 2007

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Publicitate
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6646 lei
1 USD = 3.7833 lei


Număr accesări
Astăzi:
6117
De la 07 Ianuarie 2003
59173141

Drama unui fost primar

  • (Ioan Rotundu)
Dorin Moroşanu a fost primarul comunei Mihăileni vreme de şase ani. El a ajuns primar printr-un context de împrejurări, cum rar i se poate întâmpla omului în viaţă. Prin 1998, primarul comunei era fratele celebrului Octav Cozmâncă, lider important PSD la acea vreme şi, cine ştie, poate şi de acum înainte. Bolnav de inimă, fratele lui Cozmâncă a murit în urma unui infarct, iar fotoliul de primar a rămas liber. În cursa ocupării lui s-au înscris mai mulţi candidaţi, dar norocul i-a surâs lui Dorin Moroşanu, care a avut inspiraţia să candideze în numele PSD.
Ajuns primar cu ajutorul lui Octav Cozmândă, omul nostru n-a strălucit deloc prin activitatea desfăşurată. Fire zăpăcită, cu o gândire confuză, incoerent în dialog, cu o cultură extrem de precară şi slab pregătit profesional, Dorin Moroşanu a ajuns primar datorită faptului că ştie limba ucrainenilor, majoritari prin zonă, iar aceştia l-au votat masiv. Apoi, tatăl său a lucrat pe la Direcţia de Drumuri şi Poduri, aşa că, în plină campanie electorală a reuşit să pietruiască o parte din drumurile săteşti, lăsând să se înţeleagă că-i iniţiativa şi realizarea feciorului Dorin, care vrea să le fie primar. Oamenii l-au votat, iar Dorin a ieşit primar din prima.
Ajuns primar, modul său dezorganizat de gândire şi de lucru au început să iasă la iveală, iar oamenii să devină tot mai nemulţumiţi. Dar la alegerile locale din 2000, cu ajutorul voturilor ucrainenilor, Moroşanu şi-a reînnoit mandatul. Numai că, cu timpul, a prins gustul distracţiilor, a călca prin curţile femeilor rele de muscă, a face afaceri şubrede la bază, a se obrăznici faţă de săteni. Curtea de Conturi l-a găsit cu o pagubă de peste 420 milioane lei vechi, gaură la bugetul local.
Între timp, din comuna Mihăileni s-a desprins fosta comună Cândeşti, care a devenit unitate administrativă de sine stătătoare. Moroşanu având domiciliul în satul Cândeşti, nu a mai putut rămâne primarul Mihăilenilor şi nici candida pentru un nou mandat. La Cândeşti, PSD-ul a renunţat la Moroşanu şi l-a desemnat candidat pe Constantin Ciornodolea, care a şi fost ales.
Ajuns un neica nimeni, fostul primar a început să decadă, şi ca prestigiu şi material. Paguba stabilită de către către Curtea de Conturi trebuia recuperată. Cât a fost primar, a cumpărat la Cândeşti magazinul fostei cooperaţii de consum, pe care l-a amenajat ca magazin mixt, un bufet şi o brutărie. Dintr-o clădire normală, Moroşanu a tot adăugat anexe, a supraînălţa-o, transformând-o într-un gogoloi urât (foto), care stârneşte uimirea trecătorilor ocazionali. Brutăria, neamenajată după noile cerinţe europene, a trebuit s-o închidă. Mai apoi, banca sau poate Primăria Mihăileni, ca unitate păgubită, a reuşit să-i pună clădirea sub sechestru şi să o vândă unui afacerist din Siret.
Moroşanu a fost nevoit, cu soţia şi fiicele mai mari, să plece la muncă în Italia. Dar pentru că n-avea darul muncii, şi nici nu pare să-l fi dobândit între timp, nevastă-a şi copii l-au expediat în ţară.
Acum, a dat zvon prin Câdeşti că vrea să înfiinţeze o asociaţie agricolă, scop în care arendează pământ sau primeşte asociaţi. Oamenii îl privesc cu neîncredre şi-l suspectează de o nouă afacere păguboasă. Dar, cum în firea unora dintre noi lăcomia îi mai puternică decât raţiunea, iar dorinţa de câştig nemuncit întunecă răul aflat la vedere, probabil că Moroşanu va găsi câţiva fraieri cărora să le ia pământul. Cu siguranţă că miza lui nu este asocierea în scop de producţie agricolă, ci subvenţiile de care poate beneficia în numele asociaţilor.
Probabil că şi această nouă afacere a sa va sfârşi ca şi celelalte, adică va deveni falimentară. Oameni de genul lui Moroşanu ajung victime ale comunităţii din care fac parte pentru că membrii comunităţii acceptă să fie conduşi de către astfel persoane, pentru că le acordă o încredere nemeritată, pentru că tratează cu superficialitate propriile lor interese prezente şi viitoare. Dacă Moroşanu n-ar fi ajuns primar, ar fi continuat să fie un simplu membru al comunităţii locale, legat de viaţa de familie, de problemele mărunte ale traiului simplu.
Ales primar, comunitatea i-a schimbat viaţa, i-a dat speranţe şi dreptul de a visa la a fi stăpânul locurilor, de a se situa deasupra cetăţeanului de rând, de a se crede buricul târgului Mihăileni. N-a ajuns buricul târgului, pentru că i-a fost prea mare căciula, dar a ajuns săracul târgului, deşi încă se mai trezeşte dimineaţa, crezându-se primar.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (3)]

 

  
Se vrea eliminarea taxei de baraj şi de barieră la Stânca
Este interzisă vânzarea maşinilor în locurile publice
Ştefan are din nou probleme cu Eltrans
CA de la Termica vrea redistribuirea personalului
O altă optică asupra alimentărilor cu apă
Agenţiile de turism în vizorul OJPC
Arderea deşeurilor de pe câmp trebuie făcută controlat
Baladă americană
sau sfatul lui Traian către amicul său Bush
Se caută un barman-ospătar
Medicii de familie instruiti în programul de diabet
Citate şi cugetări din scrierile autorilor americani
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Comentariu la comentarii (CXXXIII)
(Ioan Rotundu)
Primarul Flutur a îmbrăcat tricoul galben
Program TELE’M Botoşani – luni, 2 iulie
Pisanie bisericească cu jumătăţi de adevăr
Colaborare cu CCD Iaşi şi Suceava
Aparatele electronice şi electrocasnice luate la control
Declaraţii lunare preluate pe cale electronică
Tânăr decedat într-un accident de motocicletă
Jefuit în Centrul Vechi
Arestat preventiv pentru furt şi tâlhărie
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei" Iaşi
Ţeapă de două miliarde, trasă muncitorilor de la Filatura Flămânzi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!