Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Vineri: 30 Ianuarie 2009

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ultima oră
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6659 lei
1 USD = 3.7891 lei


Număr accesări
Astăzi:
11858
De la 07 Ianuarie 2003
59291266

Deputatul UDMR de Africa, scos cu tam-tam din Parlament

Dintr-o eroare a Biroului Electoral Central, Kötő József (foto), de la UDMR, a ajuns īn Legislativ cu doar 46 de voturi, īn locul Marianei Stoica, de la PNL, care cāştigase circumscripţia Africa.
Urmare a unei hotărāri judecătoreşti, Kötő József trebuie acum să plece, provocānd şi excluderea din Parlament a unui deputat liberal de Maramureş, care trebuie să-i facă loc, Mariana Stoica. Īn premieră absolută, doi deputaţi, unul de la UDMR, Kötő József, şi altul de la PNL, Pavel Horj, sunt pe cale să-şi piardă mandatul, deşi nu se află īn niciuna din cele trei situaţii prevăzute de lege: deces, demisie, incompatibilitate. Situaţia inedită este generată de o eroare a Biroului Electoral Central (BEC), constatată de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.
Mai exact, BEC a atribuit greşit PNL, la redistribuire, un mandat din circumscripţia din Maramureş. Acest mandat trebuia acordat PNL (respectiv Marianei Stoica) pentru cāştigarea circumscripţiei 43 străinătate. Mandatul din circumscripţia Africa a fost dat aiurea UDMR, care trebuia să obţină, de fapt, un mandat la intern, respectiv īn circumscripţia Mureş. Acum eroarea trebuie īndreptată, chiar dacă BEC şi-a īncetat existenţa după publicarea rezultatului alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, iar deputaţii au fost validaţi şi au depus jurămāntul.
Valeriu Stoica, avocatul contestatarului Benedek Imre
O echipă de jurişti condusă de vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a găsit soluţia: o hotărāre de Guvern, prin care BEC să se reīnfiinţeze temporar, pentru a aplica ce spune Justiţia. Adică, pentru a revoca mandatele deputaţilor Pavel Horj (PNL) şi Kötő József (UDMR - cel ales cu 46 de voturi), validāndu-i, īn schimb, pe Mariana Stoica (PNL) şi Benedek Imre (ex-UDMR). Valeriu Stoica este liderul avocaţilor care īi apără interesele cardiologului mureşean Benedek Imre, cel care a contestat decizia BEC de validare a lui Kötő József, demers care i-a atras excluderea din UDMR.
Īn decizia din 19 decembrie 2008, instanţa a admis parţial solicitarea lui Benedek, īn sensul că a anulat mandatul lui Kötő József, dar nu l-a pus pe Benedek īn drepturi. Conducerea UDMR a susţinut că decizia Curţii este nelegală şi inaplicabilă. Argumentul tehnic era că, anulānd mandatul lui Kötő József, se impunea organizarea de alegeri īn colegiul 43 (Orientul Mijlociu, Africa, Asia), fiind posibil ca acestea să fie cāştigate de candidatul altui partid; astfel, UDMR ar pierde un mandat, care i-a revenit, de drept, īn urma alegerilor din 30 noiembrie. Pe de altă parte, Kelemen Hunor, preşedintele executiv al UDMR arată c㠄ciudata decizie a Curţii de Apel a venit după ce BEC şi-a īncetat existenţa şi după validarea mandatului d-lui Kötő József. Dacă ar fi să aplicăm sentinţa, circa 60% dintre mandatele atribuite după redistribuire ar trebui rediscutate".
Dar īn motivarea sentinţei sale (făcută publică după sentinţa propriu-zisă), Curtea de Apel explică: „Mandatul PNL primit de circumscripţia din Maramureş (lista 9), formaţiune ce figurează la poziţia 79 din lista 8 cu un procent de 0,92705647, este īn mod eronat acordat la intern, deşi acesta fusese atribuit circumscripţiei 43 străinătate. Astfel, cele două mandate ale circumscripţiei 43 aparţin formaţiunilor PNL (poziţia 101) şi alianţa politică PSD + PC, rezultānd, īn mod logic, că cel de-al 8-lea mandat cuvenit UDMR (la redistribuire - n.r.) revine circumscripţiilor electorale din ţară, respectiv circumscripţiei electorale īn care formaţiunea politică are numărul cel mai mare de candidaţi ori are cel mai mare număr de voturi neutilizate".
Tot īn motivarea sentinţei, instanţa arată că nu este īn atribuţiile sale să īl pună īn drepturi pe Benedek, deşi solicitarea acestuia este „legitimă". Īn schimb, este indicat pentru acest demers pārātul - adică BEC.
Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor ne-a comunicat că se va conforma deciziei instanţei, īn momentul īn care aceasta īi va fi comunicată. Deocamdată, sentinţa nu poate fi investită cu titlu executoriu, pentru că ar fi fost atacată cu recurs. Recursul nu putea fi formulat decāt de BEC, iar BEC nu există. Avocaţii lui Benedek susţin că recursul a fost formulat de Kötő József, iar instanţa trebuie să constate lipsa calităţii sale procesuale şi să respingă deci recursul. Pe de altă parte, Kelemen Hunor susţine că UDMR i-a cerut procurorului general al Romāniei să facă recurs īn anulare īmpotriva sentinţei Curţii de Apel. Dar această cale de atac nu mai există.
Cum s-a ales Kötő József cu doar 46 de voturi
Kötő József a ajuns deputat īn Parlamentul Romaniei cu 46 de voturi, din 1768 valabil exprimate īn colegiul său (43 - Orientul Mijlociu, Africa şi Asia). Procentaj 2,6% şi poziţia 5 (colegiul a fost cāştigat, la vot, de liberala Mariana Stoica, fost ambasador al Romāniei īn Israel, cu circa 800 de voturi). Practic, aşa cum chiar el a recunoscut, singurele persoane care l-au votat pe Kötő József sunt prietenii din Israel (Kötő József a coordonat, ca secretar de stat īn Ministerul Educaţiei, apariţia primului manual de istoria comunităţilor evreieşti din Romānia). Deşi admite că algoritmul de repartizare a mandatelor, de care a beneficiat, trebuie modificat, Kötő József declară că vrea să-şi exercite mandatul de deputat: „Vreau să lucrez pentru comunităţile din colegiul īn care am candidat şi īn numele formaţiunii care m-a promovat". Despre demersul lui Benedek afirmă că nu este etic, īntrucāt poate duce la situaţia ca UDMR să piardă un parlamentar.
Īn Mureş, Benedek Imre a avut 12.769 de voturi din cele 29.936 valabil exprimate (42,6 la sută). „Nu am contestat principiul legii, ci modul eronat īn care a fost aplicată. Curtea a constatat că am dreptate şi acum ar trebui instituită o comisie, pentru a se vedea dacă e vorba de eroare sau fraudă. Consider că, dincolo de argumentele juridice, am şi dreptul moral pentru a fi parlamentar. Am fost votat de oameni care ştiu ce am făcut pentru pacienţii mei şi care este lupta mea pentru a salva mult mai multe vieţi din postura de parlamentar", ne-a declarat Imre.
(Un articol din Gandul, de Robert VERESS)
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Monica şi decapotabila ei de 250 000 de euro
Dezbateri pe tema modificării Constituţiei
Vom suporta costurile de stocare a convorbirilor
Democraţia americană nu mai poate fi dată model
percheziţiile se vor putea efectua īn lipsa unui mandat judecătoresc
Patriarhul KGB, Kirill al Moscovei, atacă Patriarhia Romānă īncă de la instalare
Pe frontul de est nimic nou
Diaconescu l-a sunat pe Frattini īn legătura cu noua campanie antiromānească
Se cere pedeapsă exemplară pentru vinovaţi
dar să nu fie condamnată īntreaga naţiune romānă
Dorin Chirtoacă este victima a regimului comunist de la Chişinău
Patriarhia cere explicaţii despre elementele satanice din noile paşapoarte
Calendar istroromān realizat de copiii din Suşnieviţa
ei nu doresc să īşi piardă obiceiurile strămoşeşti
Bună dimineaţa, Israel!
Nelu Paşcu, imaginea romānilor
Premiul BBC Four World Cinema ajunge la Cristian Mungiu
Petrecere romānească la Detroit
Romānia va organiza cel mai prestigios eveniment mondial de IT&C
Comentariul comentariilor XIX
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Turcii şi „baba” rămasă virgină
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Este profesionist şi vă poate servi la domiciliu
Boc s-a executat... avem buget!
Atenţie! Cod galben pentru Botoşani
El are, noi n-avem!
Ioan Rotundu
Egner s-ar rostui c-un laptop, dar pe bani publici
Sub conducerea lui Pricopi se usucă orice, chiar şi serele
Prefectul vrea acţiune din prima zi de activitate
Celebrul spărgător minor Aron a ajuns model pentru alţi minori
Roman l-a provocat pe Conţac la o pace… durabilă
Prosperitate pe seama indisciplinei altora
88 sancţiuni contravenţionale pentru parcări īn locuri nepermise
Primarul Alexandrescu a vrea de la Guvern partea sa de buget
Sorţii i-au surās! Din nou validată consilier local
Cu noduri īn gāt, consilierii locali au cedat īn favoarea lui Conţac
Prins la furat, chiar īn sediul ECOMED
Botoşănenii sunt ademeniţi, prin cāştig, la muncă īn Danemarca
Lista de aşteptare la operaţiile pe cord duce la… moarte sigură
Mor tot mai mulţi copii care se nasc cu malformaţii congenitale
Cote de atentie pe Jijia si Miletin
Cote de atentie pe Jijia si Miletin
Flutur l-a felicitat pe Roman, dar nu l-a şi fericit
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!