Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Joi: 21 Martie 2013

Politică
Infracţiuni
Economic
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6646 lei
1 USD = 3.7833 lei


Număr accesări
Astăzi:
5807
De la 07 Ianuarie 2003
59172831

Cipru spune NU, scandalul continuă

  • Londra trimite un avion cu un milion de euro cash pentru angajaţii din Cipru ai Majestăţii Sale
Marti seara, parlamentul cipriot a spus in cele din urma NU planului propus de FMI si UE. Principalul arhitect al acestui plan este ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble,care marti dimineata a declarat la un post de radio german ca "Oricine pune banii in tarile in care plateste un impozit mai mic decat in tara lui, trebuie sa isi asume riscul".
Mesajul este adresat rusilor bogati care au plasati in bancile cipriote circa 21,5 miliarde de euro. Germania trebuie sa isi joace cartea cu atentie- daca Ciprul da faliment bancile nemtesti pierd circa 7,6 miliarde de euro. Tot ca simpla informatie, PIB-ul cipriot reprezinta 0,2% din PIB-ul UE.
Planul initial de sprijin prevedea ca in schimbul celor 10 miliarde primite, Cipru sa colecteze 7 miliarde din privatizari si din taxarea suplimentara a depozitelor bancare. In prima faza, propunerea privind taxarea deponentilor era de 6,5% pentru conturile cu mai putin de 100 000 de euro si 9,9% cele de peste 100 000 de euro.
Marti aparuse varianta de a fi scutite conturile cu mai putin de 20.000 de euro, dar in final si aceasta propunere a cazut. Inainte de inceperea sedintei, presedintele Parlamentului cipriot (socialist ca orientare) a lansat un mesaj clar: Raspunsul nostru trebuie sa fie NU in fata acestui santaj!
Imediat dupa ce votul a oficializat respingerea planului propus de FMI, Londra a trimis un avion al Royal Air Force cu un milion de euro bani gheata pentru angajatii Guvernului britanic aflati in serviciul Majestatii sale in Cipru. Marea Britanie detine baze militare in zona iar in cazul in care bancile cipriote nu vor oferi lichiditati suficiente, salariatii Majestatii sale nu trebuie sa fie afectati de acest lucru, au explicat oficialii englezi.
Guvernul german, cu mari probleme de imagine in Spania, Portugalia si Grecia, nu mai vrea sa joace cartea vinovatului de serviciu. Mai ales ca in aceasta toamna in Germania se vor desfasura alegeri parlamentare, iar Angela Merkel este tot mai contestata.
Principalul ei adversar in alegerile legislative, candidatul social-democrat Peer Steinbruck, a acuzat-o pe aceasta ca a amanat crearea unei uniuni bancare europene cu scopul de a isi mentine sansele sa fie realeasa. El a declarat pentru postul public de radio Deutschlandfunk ca Merkel are un interes personal in amanarea modificarii sistemului bancar european de catre Uniunea Europeana (UE) pana dupa alegeri.
"Se poate observa ca Guvernul german, cu ea in frunte, va face totul pentru a se asigura ca uniunea bancara sa fie amanata cel putin pana dupa alegerile generale (germane), cu scopul de a nu se trezi intr-o situatie nepopulara in Germania, care s-ar confrunta cu o recapitalizare directa a bancilor", a declarat Steinbruck. Repet, bancile germane au o expunere de 7,6 miliarde de euro asupra economiei cipriote.
Nici Wolfgang Schauble nu intentioneaza sa-si asume responsabilitatea pentru depozitele fiscale cipriote. Potrivit presei germane, este adevarat ca Berlinul a facut lobby pentru ca sectorul bancar cipriot sa contribuie la salvarea tarii cu 5,8 miliarde de euro. Dar guvernul german ar fi preferat o solutie care sa nu ii afecteze pe micii deponenti. Nu este responsabilitatea Berlinului, ci a FMI, UE si a Comisiei Europene, a spus Schauble.
Intre timp, presa continua sa vorbeasca despre planul UE ca despre un jaf legalizat al bancilor cipriote.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Horoscop
Bancul zilei: Lăcomie popească
Gastronomie: Piept de pui cu ciuperci la cuptor
O surpriză în serial pentru Florin Ţurcanu
Ioan Rotundu
Turismul pentru beneficii sociale este o problema a romilor
Pedepsele pentru evaziune fiscală au fost drastic înăsprite
Scandalul românesc de la Salonul de carte de la Paris
nici premierul Ponta nu vrea să mai meargă
Reacţii de solidaritate cu scriitorii jigniţi de Andrei Marga
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Cu ce se ocupă subprefectul Sebastian Tocariu, plătit din banii publici
Ioan Rotundu
Politica energetică a lui Ponta ne usucă buzunarele
firmele botoşănene plătesc sume uriaşe pentru certificatele verzi
Nu pe Flutur, ci pe angajaţi se răzbună Portariuc
Lui Portariuc toate-i ies pe dos
Banii de la străzi, Portariuc i-a dirijat la şcoli
100 mii lei pentru firmele care instalează camere video
Cine s-a găsit să-i ceară demisia lui Ghiorghiţă
Botoşani: Ovidiu Portariuc, primarul pacoste pe capul botoşănenilor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!