Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Vineri: 7 Noiembrie 2008

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6650 lei
1 USD = 3.7930 lei


Număr accesări
Astăzi:
19384
De la 07 Ianuarie 2003
59186408

Cine nu vrea la Chişinău limba română şi vrea limba rusă - limbă de stat?

In ultimul timp R. Moldova este tot mai mult vazuta si asemanata, din afara, cu o struto-camila. Nu o mai compatimeste nimeni, nici macar cei plecati de nevoie din tara. Ne taiem craca de sub picioare si tipam in gura mare, continuand sa dam vina pe altii. O fi dur spus, dar asta este adevarul. De ce afirm acesta? Ei bine, dupa ce cativa comsomolisti nostalgici au marsaluit saptamana trecuta prin centrul Chisinaului, slavindu-i pe Lenin si Stalin, un nou val de sustinatori ai partidului pro - rus “Ravnopravie” si membri ai Ligii tineretului rus din R. Moldova, au marsaluit prin oras scandand in gura mare: „Limba rusa – limba de stat!”
Detaliile le-am aflat de la stiri. Cica, sustin ca au avut un motiv serios sa iasa in strada. Si anume: sa ceara autoritatilor oficializarea limbii ruse si declararea ei ca a doua limba de stat pentru ca, vezi doamne, nu inteleg ce scrie in documentele intocmite in romana. (Dar oare parintii nostri cum au invatat, au vorbit si au folosit limba rusa la fiecare pas pana in ’89?…) Mai mult, potrivit Jurnalulului de Chisinau, organizatorii si participantii la eveniment isi motivau agresiv cerinta prin faptul ca „jumatate din populatia R. Moldova vorbeste in limba rusa” si afirmau ca populatia din republica „este supusa romanizarii”, iar rusii sunt „discriminati” (sic!). E de la sine inteles ca, intr-o R. Moldova, cu un popor bastinas, atat de tolerant, cum e al nostru, pentru urmasii lui Lenin pare ciudat si “aberant” sa depuna efort si sa inveti limba acestuia, dupa cum afirma un binecunoscut jurnalist de la noi. E vorba de minim respect. Dar, care respect si mai ales din partea cui …?
Asadar, continui. Pentru ca le sunt „incalcate drepturile”, acesti tineri „feciori ai neamului”, inarmati cu drapele ale Rusiei, s-au felicitat reciproc cu ocazia Zilei Unirii Popoarelor, in fata ambasadei Rusiei de la Chisinau, mai fericiti si mai uniti „in cuget si-n simtiri” ca niciodata de la ‘90 incoace. E si firesc. Acum au unda verde. Acum nimeni nu ii deranjeaza, ba chiar ii incurajeaza.
Doua feluri de manifestari. Pe cine inabusim si pe cine ne facem a nu vedea?!
Tot de la televizor aflu ca cei prezenti la manifestare au marsaluit in voie si nestingheriti de niciun reprezentat al fortelor de ordine prin centrul Chisinaului. Va mai aduceti aminte de manifestarile din iarna ale tinerilor care optau pentru cauza occidentala si romaneasca a republicii noastre? Ei bine, probabil va amintiti cum a fost inabusit acel val de protestatari cand coloane de politisti au fost scosi atunci in strada! Desi aveau autorizatie de protest din partea Primariei capitalei, totusi, acelor tineri le-a fost interzis sa protesteze pasnic in Piata Marii Adunari Nationale. In acele cazuri nici nu incepea bine protestul ca, pe loc, apareau si fortele de ordine inarmate cu toate cele „necesare”.
Totodata, tinerilor li s-a reprosat ca purtau „drapele ale altui stat”, adica cel al Romaniei. Dar, oare, de ce nimeni nu a interzis si „feciorilor neamului”, iesiti la manifestarile de acum doua zile, sa poarte drapelele Federatiei Ruse? Nu erau si ele oare „drapelele altui stat”? Acestora de ce nu le riposteaza nimeni nimic? Care e diferenta? Totodata, ma intreb: Unde au fost si acum cordoanele de politisti de atunci? A fost indeplinit cumva, atat de repede, ordinul de acum cateva luni ale presedintelui Voronin care cerea reducerea la jumatate a angajatilor din MAI? Daca e asa, atunci e clar de ce nu s-a mai gasit nici un om al legii care sa supravegheze manifestarea din urma…
Nu pare evident ca este vorba de o comanda politica aici? Cine trage de fapt sforile?
Cazul tinerilor liberali agresati la Balti si profanarea lui Eminescu – o continuare
Acum stau si ma gandesc: In ultima vreme tot mai multi astfel de activisti sau „bastarzi ai lui Voronin”, cum ii numeste Constantin Tanase intr-un articol de al sau din Timpul, apar si se manifesta… Cazul tinerilor membri ai PL, agresati la Balti, de catre astfel de „aparatori ai patriei”, se inscrie si el, perfect in aceasta serie de exemple de noi rabufniri „moldovenisto - nationalo - ruse”. La fel si profanarea tot mai insistenta din ultima perioada a bustului marelui Eminescu! Ce sa fie aceste toate? Nu cumva au slabit prea mult fraele in mainile unora care ne reprezinta voturile acordate? Si cand se va opri acest val de revendicari in limba rusa? Oare, in martie 2009?
Doar 16 la suta din populatia R. Moldova vorbeste, de obicei, in limba rusa
Intr-un articol din Jurnal de Chisinau, ziarista Raisa Lozinschi scria ca „tinerii, asmutiti de partidul „Ravnopravie” al lui Valeri Klimenko, care este si presedintele comunitatii rusesti din R. Moldova, nu cunosc sau nu vor sa accepte realitatea existenta in R. Moldova”. Jurnalista apeleaza si la cifre concrete. Astfel, scrie ea, potrivit datelor ultimului recensamant efectuat in R. Moldova (in toamna anului 2004), 75,2 la suta din populatia republicii (fara Transnistria) a declarat ca vorbeste, de obicei, in limba romana/moldoveneasca, 16 la suta – in limba rusa, 3,8 la suta – in ucraineana, 3,1 la suta – in gagauza, 1,1 % - in bulgara si 0,4 la suta – in alte limbi. Desi in R. Moldova, arata datele aceluiasi plebiscit, numai 5,9 la suta din populatie este de nationalitate rusa, in limba lor mai vorbesc si moldoveni/romani, si ucraineni, si gagauzi. Astfel, cu toate ca majoritatea ucrainenilor, gagauzilor si a bulgarilor a indicat ca limba materna pe cea a nationalitatilor pe care le reprezinta, fiecare al doilea ucrainean, fiecare al treilea bulgar si fiecare al patrulea gagauz au sustinut ca vorbesc de obicei limba rusa. Iar moldovenii care vorbesc de obicei limba rusa constituie 5,0%.
Recensamantul din 2004 mai releva faptul ca moldovenii/romanii constituie populatia majoritara in spatiul dintre Prut si Nistru, adica 78 la suta din numarul total de locuitori. Ucrainenii reprezinta 8,4 la suta din populatie, rusii – 5,9 la suta, gagauzii – 4,4 %, bulgarii – 1,9 procente, alte nationalitati – unu la suta si pentru 0,4 la suta din locuitori nu a fost inregistrata nationalitatea.
In aceste conditii si in baza argumentelor aduse, la sfarsitul artiolului, ziarista Lozinschi se intreaba: De ce ar merita limba rusa sa devina a doua limba de stat a R. Moldova?
Eu, la randul meu, ma solidarizez cu jurnalista si va pun aceeasi intrebare: Daca doar 16 la suta din populatia R. Moldova vorbeste, de obicei, in limba rusa, cum se face ca aceasta este limba numarul unu in R. Moldova in anumite cercuri decisive si importante, inclusiv la nivel inalt de stat, si cum de am ajuns ca reprezentantii unei minoritati, in a carei limbi vorbesc doar 16 la suta, sa aiba asemenea pretentii dupa 18 ani de independenta?
Cum am ajuns aici?
Stela Popa,
www.stelapopa.unimedia.md
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]

 

  
Guvernul face ordine cu patrimoniul sindical moştenit de la comunism
Noi reglementări privind circulaţia pe drumurile publice
Conspiraţia creditelor masive acordate românilor
Horoscop
Ce mângâieri!... Ce senzaţii!...
Votează poziţia a patra pe buletinul de vot!
Târg săptămânal cu produse agricole şi tromboane electorale
Motanul Felix şi prostănacul Geoană
Comentariul comentariilor (CCXXXIV)
(Ioan Rotundu)
OMUL faptelor – Mergi cu EL
Pedelistul Ţâbuleac a dezgropat iar securea războiului
el a stă cu tomahawkul în mână, aşteptând poziţia ideală de-a lovicel vizat este veşnicul său duşman Conţacacuzat de evaziune fiscală, Ţâbuleac ţipă acum că evazionistul este Conţac
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Ţâbuleac acuză Ministerul Sănătăţii de afaceri oneroase
Primăria Botoşani este acuzată de concesiuni ilegale de teren
Liberalii vor să facă un sondaj de tip exit pool
Vrei să fii învingător? Comanzi un sondaj!
liberalii au sondajul lor
Ţâbuleac iar lăcrimează că n-are bani!
Şmecherii din supermarkturi ne păcălesc cu produse expirate
cumpărăturile din supermarketuri au devenit prea riscante
Constructorii iar n-au scăpat fără amenzi
Laboratorul a fost mutat, nu închis
O parte din consiliaţi au reuşit angajarea
Anglia cere forţă de muncă botoşăneană
Galbenii suflă în ceafa portocaliilor, iar aceştia în cea a roşilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!