Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Miercuri: 11 Decembrie 2013

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6679 lei
1 USD = 3.8116 lei


Număr accesări
Astăzi:
9084
De la 07 Ianuarie 2003
57456841

CSM, despre scoaterea parlamentarilor din categoria funcţionarilor publici

  • se ajunge practic la exonerarea de răspundere penala ă persoanelor vizate
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat de presa in care arata ca modificarea Codului Penal astfel incat parlamentarii, presedintele si profesiile liberale sa fie scoase din randul functionarilor publici duce la o exonerare a acestora de raspundere penala. Se precizeaza ca plenul CSM a hotarat, cu majoritate de voturi, transmiterea catre Parlament a unui punct de vedere institutional in care se argumenteaza lipsa de fundamentare si oportunitate a propunerilor legislative recent promovate de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.
CSM precizeaza ca proiectele de acte normative prin care a fost modificat Codul Penal au fost dezbatute de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor in lipsa reprezentantilor institutiei si nu au fost transmise spre avizare acestuia, desi, legea prevede ca plenul CSM avizeaza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti.
Despre redefinirea conflictului de interese
Potrivit CSM, prin redefinirea conflictului de interes se urmareste restrangerea sferei subiectului activ al acestei infractiuni doar la categoria persoanelor care exercita atributii de serviciu ce rezulta dintr-un contract de munca si o fisa a postului semnate cu o institutie. "Practic sunt eliminate din sfera subiectului activ al acestei infractiuni toate persoanele la care se refera art. 147 alin. (1) din actualul Cod penal, care nu au incheiat un contract de munca si nu au semnat o fisa a postului", se arata in comunicatul de presa.
"Nu poate fi acceptata nici modificarea propusa pentru alin. (2) al art. 2531 din Codul penal, intrucat nu pot fi eliminate din sfera conflictului de interese activitatile de emitere, aprobare, adoptare sau semnare a actelor administrative, si nici cele referitoare la incheierea unui act sau a luarii unei hotarari care sa priveasca creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara, profesionala, daca acestea se circumscriu ipotezelor vizate de alin. (1) al art. 2531.
Practic, prin acest amendament se ajunge la golirea de continut a reglementarii infractiunii de conflict de interese intrucat cele mai multe dintre actele vizate de alineatul (1) se realizeaza pe calea emiterii unor acte administrative", se precizeaza in comunicatul de presa. CSM arata ca, "practic, prin acest amendament se ajunge la golirea de continut a reglementarii infractiunii de conflict de interese intrucat cele mai multe dintre actele vizate de alineatul (1) se realizeaza pe calea emiterii unor acte administrative".
Despre scoaterea parlamentarilor, presedintelui si profesiilor liberale din randul functionarilor publici
In urma analizei, plenul CSM a constata ca Eliminarea din sfera notiunilor de functionar public si functionar a acestor persoane nu este justificata pentru ca in acest fel ar fi afectata protectia penala acordata unor valori sociale deosebit de importante, legate de activitatea categoriilor de persoane a caror excludere din sfera acestor notiuni se urmareste. "Prin acest amendament se ajunge practic la exonerarea de raspundere penala a persoanelor vizate de acesta, pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public sau functionar, in sensul art. 147 alin. (1) si (2) din Codul penal, fapt care este inadmisibil in conditiile importantei deosebite a activitatilor desfasurate de aceste persoane", arata Consiliul.
Despre reducerea termenului de prescriptie speciala
CSM constata ca aceasta propunere de modificare nu s-ar justifica din perspectiva duratei acestui termen si a consecintelor ce se pot produce - inlaturarea raspunderii penale.
Despre propunerea ce vizeaza amnistierea
Propunerea ce vizeaza amnistierea, atat antecondamnatorie cat si postcondamnatorie, a infractiunilor pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de pana la 7 ani inclusiv sau amenda, CSM arata ca nu are la baza o analiza a importantei valorii sociale ocrotite prin incriminarea faptei respective, arata Consiliul Superior al Magistraturii.
"Astfel, cel putin cu privire la amnistia postcondamnatorie, prin raportare la practica instantelor cu privire la cuantumul pedepselor stabilite in urma aplicarii criteriilor generale si speciale de individualizare, aceasta limita este prea mare", potrivit CSM.
In ceea ce priveste limita maxima a pedepsei aplicate pentru a putea fi acordata gratierea, propunerea legislativa stabileste ca se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoarea de pana la 6 ani inclusive, pedepsele complementare ale acestora, precum si pedepsele cu amenda, aplicate de instanta de judecata, insa, din aceasta perspectiva, "trebuie avuta in vedere evitarea situatiilor in care legea de gratiere se aplica persoanelor care, prin gravitatea faptelor penale savarsite, prezinta un pericol social deosebit."
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Din culisele planului PSD de a dinamita justiţia şi de ce a reuşit doar parţial
Teatrul „Vasilache” îi va bucura pe copii cu spectacole in aer liber!
Festival de datini şi obiceiuri de iarnă
Festival de colinde
Miss Moldova 2013 la Uvertura Mall
Cum arată noua formă a legii amnistiei, promovată de PSD
USL continuă lovitura de stat începută în vară i eşuată
modificările la Codul Penal dărâmă zece ani de muncă a instituţiilor anticorupţie. Voi respinge legea
DNA reacţionează faţă de modificarea Codului Penal de către USL
parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi pentru luare de mită şi abuz in serviciu. Primarii vor putea sa acorde contracte finanţate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude
Informare ANM: Ninsori şi vânt puternic de miercuri seara
Undă verde pentru o nouă politică durabilă de pescuit a UE
Muniţie de război găsită la Durneşti
Bărbat cuprins de flăcări, salvat de un pompier care trecea prin zonă
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
40 de tone de furaje distruse într-un incendiu la Cristeşti
Va rezista Ţurcanu asaltului PSD?
Ioan Rotundu
Cei mai buni sportivi botoşăneni din 2013 premiaţi la Uvertura Mall
Noile reguli ipotecare vor fi aplicate în toată Uniunea
Victor Ponta a ajuns la Johannesburg, unde participă la funeraliile de stat pentru Nelson Mandela
Guvernul american a ieşit din acţionariatul General Motors, pierzând 10 miliarde de dolari
dar salvând peste un milion de locuri de munca
Oficial CE, despre taxa pe combustibil
suntem pregătiţi să analizăm propuneri alternative, dar cu impact bugetar echivalent
PE: liberalizarea importurilor de vin din Moldova în contextul sancţiunilor Rusiei
Horoscop
Bancul zilei: Fără scăpare în dormitor
Gastronomie: Supă de ciuperci cu afumătură
Radu Banciu s-a încurcat în casele familiei Enescu
Ioan Rotundu
Botoşani: Cum subminează PSD-ul autoritatea preşedintelui Ţurcanu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!