Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Joi: 6 Iulie 2006

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6609 lei
1 USD = 3.7530 lei


Număr accesări
Astăzi:
18587
De la 07 Ianuarie 2003
58350621

AJOFM - COMUNICAT DE PRESĂ

În primele 6 luni ale anului 2006 numărul de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate la AJOFM Botoşani a scăzut cu peste 800 de persoane. La sfârşitul lunii iunie 2006, numărul total de şomeri aflaţi în evidenţă la AJOFM Botoşani este de 10.027 persoane, din care 3.459 femei, în scădere faţă de sfârşitul lunii mai cu 96 de persoane şi în scădere faţă de sfârşitul lunii ianuarie 2006 cu 807 persoane. Dintre acestea 2.040 persoane sunt beneficiare a indemnizaţiei de şomaj (în scădere faţă de luna precedentă cu 206 persoane), restul de 7.987 persoane fiind şomeri aflaţi în evidenţele agenţiei în căutarea unui loc de muncă fără a beneficia de drepturi băneşti. Faţă de sfârşitul lunii mai 2006 scăderea semnificativă a numărului de şomeri se înregistrează în rândul persoanelor indemnizate, respectiv 206 persoane. Chiar de la începutul anului 2006 s-a înregistrat o creştere a numărului de şomeri ca şi o consecinţă a neînceperii activităţilor considerate sezoniere, trendul anual în comparaţie cu anul 2005 este în continuare constant descrescător: la sfârşitul lunii iunie 2005 se înregistrau 12.138 şomeri iar la sfârşitul lunii iunie 2006 – 10.027 de şomeri, cu 2.111 de persoane mai puţin. Distribuţie numărului de şomeri pe principalele localităţi din judeţul Botoşani arată astfel:
Botoşani –1.201 şomeri din care 543 femei;
Dorohoi – 695 şomeri din care 316 femei;
Bucecea – 145 şomeri din care 45 femei;
Darabani – 199 şomeri din care 88 femei;
Flămânzi – 244 şomeri din care 86 femei;
Săveni – 121 şomeri din care 39 femei;
Ştefăneşti- 419 şomeri din care 148 femei;
Printre factorii care au influenţat scăderea numărului de şomeri înregistraţi la agenţie în cursul lunii iunie 2006 se numără:
- încadrările înregistrate constant crescătoare o dată cu începerea unor activităţi considerate sezoniere în sectoarele de construcţii, agricultură, comerţ stradal, servicii;
- angajări de personal operate din alte motive decât cele de natură sezonieră, respectiv creşterea şi diversificarea activităţii la diverse societăţi comerciale din judeţ;
- angajările datorate măsurilor active de stimulare a creării de noi locuri de muncă prin subvenţiile acordate de agenţie, conform legii 76/2002.
Dacă analizăm situaţia şomajului pe categorii de vârstă, constatăm că ponderea cea mai mare o deţin în continuare persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani (32,4%) – 3.244 de persoane, apoi persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 49 de ani (24,8%) - 2.482 de persoane, persoanele cu vârstă de până la 25 de ani (11,4%) – 1.143 persoane precum şi persoanele cu vârsta cuprinse între 50 – 55 de ani (15,5%) – 1559 persoane. Pe de altă parte, analizând numărul şomerilor pe nivele de pregătire, cele mai multe persoane care se află în căutarea unui loc de muncă sunt fără calificare şi anume 9.347 de persoane (93,2%) din care 3.105 femei. Numărul de absolvenţi de studii medii care se află în căutarea unui loc de muncă se ridica la 509 persoane (5,1%) iar persoanele cu studii superioare care nu au reuşit să ocupe un loc de muncă sunt în număr de 171 (1,7%). Având în vedere numărul mare de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care nu au nici o calificare sau au absolvit până la 8 sau 10 clase, precum şi acţiunea de creştere a gradului de ocupare şi scădere a numărului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, conform Planului de formare profesională pentru anul 2006, AJOFM Botoşani prin Centrul de formare profesională şi-a propus să califice un număr de 1.150 de persoane din care 900 şomeri. La aceasta data AJOFM are disponibile 268 de locuri de muncă şi pune la dispoziţia şomerilor, în mod gratuit, un număr de 140 de locuri la cursuri de calificare/recalificare. 100 de locuri la cursuri în meseria de operator-confecţioner industrial îmbrăcăminte la solicitarea S. C. Serconf SA, cu asigurarea încadrării în munca la terminarea cursurilor – sunt admise şi persoane care nu au absolvit învăţământul obligatoriu; 20 de locuri la cursul organizat în meseria de ospătar (chelner) vânzător în unităţile de alimentaţie publică – sunt admise numai persoane care au absolvit învăţământul obligatoriu; 20 de locuri la cursul organizat în meseria de lucrător în creşterea animalelor – curs organizat la solicitarea Direcţiei pentru agricultură şi Dezvoltare rurală Botoşani – sunt admise şi persoane care nu au absolvit învăţământul obligatoriu. Locurile vacante şi cursurile organizate la Centrul de calificare aparţinând AJOFM se găsesc afişate la toate agenţiile locale şi punctele de lucru cu şomerii din judeţ cât şi pe site-ul AJOFM www.botosani.anofm.ro. (Purtător de cuvânt Brânduşa Rusu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Cea de-a 60-a Sesiune a Consiliului Permanent al Francofoniei
Cooperare transfrontalieră româno- ucrainean
Robii banului
Comunicat de presă
Despre SIVECO România
Despre Ruşi şi Arme Climaterice
Negocieri româno-ucrainene la nivel de ministru de externe
Horoscop
Anunţ licitaţie Primăria Botoşani
Comunicat - campanie construcţii iunie
Ce n-a aflat „prostănacul” Geoană
Ioan Rotundu
Plus are deja probleme cu consumatorii
Preşedintele, în vizită inopinată la Ministerul Apărării
Legea achiziţiilor publice, adoptată de Camera Deputaţilor
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Militarii vor beneficia de înlesniri la cumpărarea locuinţelor de serviciu
Averile şefilor de culte şi de spitale, ale rectorilor, în vizorul ANI
Falsuri la UDMR Mureş
Guvernul a anulat construirea Dracula Park
Geoană, dacă ar fi premier, s-ar înţelege bine cu Băsescu
Executorii judecătoreşti nu mai au imunitate penală
Legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale a trecut de deputaţi
"Se trezeşte şi Monica Macovei să dea o lege că vor muşchii ei"
România trebuie să introducă vize pentru cetăţenii din Republica Moldova
Românii au cea mai mare încredere în biserică, armată şi mass-media
Vizită ministerială la Botoşani
Daniel Badale a părăsit teatrul botoşănean
Teatrul botoşănean anunţă o stagiune specială
Conţac i-a luat lui Ciuştea „Cornul şi laptele”
Un elev de clasa a X-a uimeşte lumea cu pianul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!