Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Marţi: 28 Aprilie 2009

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6656 lei
1 USD = 3.8059 lei


Număr accesări
Astăzi:
9080
De la 07 Ianuarie 2003
57417431

A fost anunţată înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor de Măduvă

Invitati in editia speciala a emisiunii “Romania, te iubesc!”, difuzata de ProTV duminica, 26 aprilie, Premierul Emil Boc si Ministrul Sanatatii Ion Bazac au anuntat ca Romania va avea in cel mai scurt timp un Registru National al Donatorilor de Maduva. Aceasta hotarare vine in urma reportajelor pe care Stirile ProTV le-au difuzat in cadrul campaniei “Avem viata in sange” realizata de Paula Herlo , campania care a incercat sa determine autoritatile sa infiinteze acest registru.
Premierul Emil Boc a declarat ca Registrul National al Donatorilor de Maduva va fi operational incepand cu 1 septembrie, pregatirile urmand sa inceapa inca de saptamana viitoare. “In urma analizei pe care am facut-o impreuna cu Ministrul Ion Bazac, am luat decizia ca incepand cu 1 septembrie sa avem operational acest registru national al donatorilor de celule stem. Nu vom mai intra in detalii ca sa spunem de ce nu s-a facut de 20 de ani acest lucru, important este ca avem capacitatea sa-l facem (…) Functiile pe care le avem sunt trecatoare si este important ca in urma noastra sa ramana lucruri care vor salva vietile romanilor (….) Sunt convins ca romanii vor actiona pozitiv la un astfel de demers, pentru ca cine nu e dispus sa salveze viata unui om, mai ales ca nu te costa nimic decat un pic de timp, iar sanatatea nu iti este pusa in pericol (…)”, a declarat Premierul Emil Boc, care a precizat ca el insusi se va inscrie ca donator.
Ministrul Sanatatii Ion Bazac a spus ca Romania va urma modelul registrului spaniol iar in cel mai scurt timp vom avea doua noi centre de transplant, unul la Bucuresti si unul la Iasi, si 6 centre unde romanii vor putea sa doneze celule stem. Odata cu infiintarea Registrului Donatorilor Onorifici de Celule Stem, bazele de date ale centrelor de testare din tara vor fi reunite, iar angajatii vor putea sa le caute pacientilor donatori compatibili in Romania pentru ca cele mai mari sanse de a-i gasi sunt in tara de origine a pacientului. In cazul in care nu si-ar gasi un donator compatibil aici, angajatii registrului ar putea incepe cautarile in registrul international in care sunt inscrisi peste 13 milioane de donatori. “Cand am pornit aceasta campanie, am avut in minte acest rezultat.
Toata campania a fost concentrata pe aceasta idee: infiintarea Registrului Donatorilor Onorifici de Celule Stem. Iar faptul ca ideea centrala a campaniei s-a transformat intr-o promisiune venita din partea autoritatilor nu poate decat sa-mi dea satisfactia lucrului bine facut. Campania nu se va opri aici. Vom fi cu ochii pe autoritati astfel incat promisiunea sa devina realitate. In plus campania va continua cu alt mesaj puternic: avem registru, e nevoie de donatori. Ii vom invita pe romani sa se inscrie in registru pentru ca numai in felul acesta ii putem ajuta pe cei care sufera de o forma de cancer a sangelui”, a declarat Paula Herlo, realizatoarea campaniei “Avem viata in sange”.
Pana in prezent, peste 18.500 de romani au intrat pe www.stirileprotv.ro si s-au oferit ca potentiali donatori. Campania “Avem viata in sange” va continua si va informa telespectatorii despre stadiul in care se afla infiintarea acestui registru dar si despre modul in care pot dona celule stem. (Camelia Cavadia)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]

 

  
Comentariul comentariilor LXVI
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Cei mai tari hoţi
Panica lui Conţac
Cum a ajuns Ţâbuleac pe Coasta de Azur
Ciulama de pui cu ciuperci
Pakistanul vă invită să-ş cunoaşteţi la... Botoşani
Mica publicitate
Noi restricţii în internarea bolnavilor
Te lepezi de satana? Daaaa!
Ioan Rotundu
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Românul şi resuscitarea politicienilor
Fără autotaxare anul acesta!
Ţigări traficate cu microbuzul
Sediul PSD Botoşani îşi schimbă faţa
Arta nu are gratii!
Sinucidere pe fond de alcool şi nostalgie familială
Noi 66 locuri de muncă
Ministrul Educaţiei se joacă cu orele de sport şi educaţie fizică
Noi experimente în lumea învăţământului
Strategie de prevenire a unei pandemii
Ambulanţa trebuie să răspundă chiar şi la solicitările false sau exagerate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: jurnalulbtd@gmail.com
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!