Jurnalul de dimineataJurnalul de Botosani si Dorohoi
 
 
Blogul lui Rotundu
Judeţul Botoşani; structuri administrativ – teritoriale
[File de monografie]
de Constantin Cojocaiu
Domnul profesor Constantin I. Cojocariu a devenit un autor care se impune prin cărţile sale: în anul 1996, domnia sa ne prezenta un studiu monografic dedicat Liceului „Mihai Ciuc㔠din Săveni, intitulat „De-a lungul anilor: dascăli şi elevi”, carte publicată la Editura „Quadrat”, iar a doua sa carte se intituleaz㠄Monografia oraşului Săveni” şi a fost publicată la Editura „Axa” Botoşani, în anul 2002.
Recenta apariţie editorială, putând titlul „Judeţul Botoşani: structuri administrativ – teritoriale” constituie un amplu studiu, având ca subiect evoluţia pe plan administrativ a teritoriului actual al judeţului Botoşani, încununează o lungă perioadă în care autorul a cercetat un volum considerabil de documente, pe parcursul celor peste 450 de pagini ale lucrării şi în bibliografie fiind menţionate toate sursele ce au fost folosite în fundamentarea unui bogat conţinut informativ. Dacă adunăm notele din subsolul paginilor, numărul acesta trece cu multe peste o mie.
Am făcut referire la câteva aspecte de ordin cantitativ. Ca editor, nu e misiunea mea să vorbesc despre latura ştiinţifică a lucrării la care ne referim. Mă opresc doar la aprecierea făcută de distinsul profesor universitar dr. Ioan Caproşu, care, în prefaţa cărţii, subliniază: „Bine structurată şi scrisă atent, lucrarea de faţă este, indubitabil, cea aşteptată de cititorul interesat de cunoaşterea adecvată a evoluţiei istorice a judeţului Botoşani, aşa încât, efortul autorului cât şi reuşita lui ştiinţifică merită deopotrivă apreciate de iubitorii de istorie”.
Evident, cei îndrituiţi să-şi spună autoritar punctul de vedere vor mai fi încă şi alţii. Eu aş vrea să mă refer la alt aspect, pozitiv – cel al limbajului folosit de dl. profesor C.I. Cojocariu, acesta permiţând o perfectă comunicare între autor şi cititor. Departe de a fi „didactic”, autorul lansează informaţia într-un discurs fluent, menit să-l capteze pe cititor, să-i trezească interesul pentru timpul trecut, dar şi pentru situarea în contemporaneitate. Aş mai vrea să menţionez încă o parte formală, dar cu multe implicaţii pentru informaţie: index-ul lucrării – de localităţi, destinat să fie de mare ajutor celor care vor cerceta lucrarea, interesaţi în desluşirea şi a altor date privitoare la structurile administrativ – teritoriale ale judeţului Botoşani.
Hărţile şi tabelele întocmite de autor pentru a întregi textul întregii lucrări reprezintă valoroase sinteze, oglindind apartenenţa localităţilor la structurile din diferite perioade, orientând cititorul spre repere practice de apreciere a transformărilor ce au survenit în organizarea teritorială de-a lungul timpului. Nu a fost omisă lista celor care s-au aflat în fruntea structurilor administrative, fiecare perioadă fiind marcată şi de schimbările ce au survenit pe multiple planuri: politic, economic, social.
Se poate spune, cu certitudine, c㠄Judeţul Botoşani: structuri administrativ – teritoriale” reprezintă un valoros aport la realizările botoşănene pe plan cultural şi că, potrivit aprecierii autorizate a domnului profesor universitar dr. Ioan Caproşu, exprimată cu prilejul lansării cărţii, în oraşul Săveni, în ziua de 27 septembrie 2008, cartea se înscrie în lucrările de pionierat pe plan naţional.
Nu ne rămâne decât să urăm autorului lucrării noi succese în alte asemenea realizări, care să contribuie efectiv la sporirea zestrei culturale a judeţului nostru.
Dumitru Ivan,
Directorul Editurii „Quadrat”
Botoşani


Comentariile cititorilor
Lucian Manole [17 October 2008 | 18:20:53]
O carte exceptionala scrisa de unul dintre cei mai buni profesori pe care i-a avut Liceul din Saveni. Felicitari, domnule profesor!
swjTpbOEbxAE [20 August 2011 | 13:54:46]
I spuopse that sounds and smells just about right.
UmfLOEpiOxPUHqdI [22 August 2011 | 18:08:11]
FpnHtBHtu [24 August 2011 | 05:15:36]
lBcCRjOEJ [26 August 2011 | 05:15:25]
topamax %DDD lexapro dvvw
LMZWgurzzlKcNamUR [04 September 2011 | 06:30:08]
PMWwuNxktNvGdWP [18 September 2011 | 05:04:50]
viagra iqilic prednisone >:[[
hUWUrxvMQXbPKUy [01 January 2012 | 21:29:50]
Aritcels like these put the consumer in the driver seat-very important.
jdydCqAdmOSFMCt [02 January 2012 | 12:07:34]
hVJuzIIEweRI [31 January 2012 | 06:05:44]
nexium sale 8-) propecia >:(((
kVIIrFNqHunUJ [06 July 2012 | 10:20:52]
azrQlKjrfOvE [04 October 2012 | 22:07:31]
Autor:
Comentariu
Intruduceti in casuta text codul de securitate din poza de mai jos:
 
Judeţul Botoşani; structuri administrativ – teritoriale      [File de monografie]
de Constantin Cojocaiu
Mitică      [Poezii şugubeţe]
de Ion Pribeagu
Grupaj de poezie      [Poezie]
de Luminiţa Zaharia (Bucureşti)
Grupaj de poezie      [Poezie]
de Paul Mircea Iordache
Săptămânală      [Poezie]
de Bogdan Archip
Românul şi sângele rece      [Pamflet]
de Ionel Bejenaru
Nu oricum      [Poezie]
de George Luca
Vicii      [Poezie]
de Mihai Munteanu