Jurnalul de dimineataJurnalul de Botosani si Dorohoi
 
 
Blogul lui Rotundu
Şi īn literatură capra vecinului trebuie să moară
[Editorial]
de Ioan Rotundu [alte lucrari ale acestui autor]
Aşa cum am afirmat īn editorialul primului număr la periodicul de faţă, intenţia de a scoate pe piaţă un Jurnal literar era mai veche, dar īn lipsa suportului financiar nu s-a putut materializa. Pānă la urmă am reuşit să trec peste handicapul financiar, iar de sub tipar a ieşit primul număr. Lansarea oficială s-a făcut īn seara zilei de 23 august, la restaurantul Hotelului „Maria”, īn prezenţa multor personalităţi judeţene īn frunte cu prefectul Cristian Roman. S-au adus laude, ni s-a urat „La mulţi ani!”  gustāndu-se din cupa de şampanie, s-a ciugulit cāte ceva din oferta generoasă a gustărilor preparate īn bucătăria lui Manole, toţi cei prezenţi fiind la unison de acord că o astfel de publicaţie era necesar să apară. Apariţia simultană a ediţiei tipărită cu cea electronică ne-a permis să urmărim gusturile cititorilor spre anumite genuri de lectură, modul valoric īn care sunt percepute creaţiile autorilor şi am descoperit, cu surprindere, că poezia este iubită şi căutată de mulţi cititori. Să rezide oare explicaţia īn firea sensibilă a oamenilor locului? Să fie oare poezia vocaţia botoşăneanului, creator şi cititor făcānd din aceasta identitatea prin care botoşăneanul se distinge īn plan naţional de locuitorii altor regiuni? Dacă e să evaluez situaţia după statisticile ce mi le oferă site-ul Jurnalului literar, cred că da.  Apreciată a fost şi orientarea noastră de a publica atāt din creaţiile autorilor consacraţi cāt şi din cele ale tinerelor talente. S-a creat astfel poate unica posibilitate unor autori de a-şi face cunoscute creaţiile, dar şi speranţa tinerelor talente că există o publicaţie de profil, fără cenzură şi fără anumite predilecţii, īn care semnătura lor poate căpăta peste
timp o anumită rezonanţă şi poate duce la īmpliniri şi satisfacţii personale. Ce bucurie mai mare pentru părinţi poate face un elev de clas a V-a sau a VIII-a decāt să-i arate mamei sau tatălui Jurnalul literar īn care semnează o poezie sau o proză scurtă? Şi ce māndrie mai mare pentru părinţi poate fi, decāt aceea să citească colegului de serviciu, musafirului sau vecinului din creaţiile copilului apărute īntr-o publicaţie de profil?
Tot acest efort, bine primit şi apreciat de către personalităţi locale şi cititori de rānd, a fost dezavuat tocmai de cei care ar fi trebuit să-l susţină, īn condiţiile īn care, la rāndul lor, n-au fost īn stare să-şi īnvingă orgoliile personale şi să lase cititorului să aprecieze valoarea creaţiei, nu s-o facă ei, prin mijloace empirice şi criterii dictate de interese personale sau de castă. Mă refer la afirmaţiile prof. Ionel Bejenaru, care ne-a transmis mesajul poetului şi scriitorului Gellu Dorian cum că titlul periodicului ar aparţine lui George Călinescu iar noi īl folosim ilegal, īncălcānd legea dreptului de autor.  Total fals, pentru că la OSIM īnregistrarea se face pentru maximum zece ani, după care, orice titlu de publicaţie, dacă nu este reīnregistrat de către cei īn drept, devine liber de orice sarcină. Apoi, noi avem ca rază geografică judeţul, iar acel Jurnal literar ce-a aparţinut odată lui George Călinescu s-a difuzat īn plan naţional. Şi īncă ceva, Jurnalul literar face parte din Grupul de publicaţii Jurnalul Botoşani, marcă īnregistrată la OSIM. Cu alte cuvinte suntem legali, iar de această dată capra vecinului a reuşit să supravieţuiască, spre dezamăgirea celor ce intenţionau s-o omoare īncă de la naştere.

Comentariile cititorilor
Cititor Alfa [22 July 2006 | 12:50:12]
Bine spus.
GXPGvYDLBJ [20 August 2011 | 06:15:53]
No complaints on this end, silmpy a good piece.
oOsSzplc [20 August 2011 | 18:26:34]
TwUcnSfZYBNsYudnn [22 August 2011 | 11:26:14]
GoOsyQHICqmzH [23 August 2011 | 14:23:12]
ZWogRjcUfUrzKOgCF [26 August 2011 | 04:51:09]
QCDKzRxnMLhmXjfyK [26 August 2011 | 06:38:14]
FuTGYAIVMucJVD [29 August 2011 | 05:58:35]
prednisone yiedtc zovirax 263428
piqCsamawwXNbpfWT [04 September 2011 | 04:45:13]
VPReeRDQwEMBmrKd [13 September 2011 | 04:10:52]
priligy 8[ viagra :P
GZO0ClKf [29 April 2014 | 01:58:03]
E de bine!!! Si ne-ai batut deja, la figurat, la cap (cel putin pe mine!)sa mai punem si noi mana pe o carte,sa mai citim un iternviu fara chiloti... Tot ai un rol formator asupra unor omuleti! ca un dascal.
Autor:
Comentariu
Intruduceti in casuta text codul de securitate din poza de mai jos:
 
Şi īn literatură capra vecinului trebuie să moară      [Editorial]
de Ioan Rotundu
Popa Busuioc din Costeşti umblă beat non-stop      [Proză]
de Valentin Jantea
Pledoarie de KKT      [Pamflet]
de Florin Murariu
Oraşul pe diagonală      [Reportaj]
de Carmen Moraru
Grupaj de poezii      [Poezie]
de Doru Petrariu
Poezie creştină      [Poezie]
de Eugen Nechifor
Reconstituirea II      [Schiţe]
de Ioan Rotundu
La Obloane      [Necategorisit]
de Elena şi Octav Guţic
Interviu cu scriitorul Valentin JANTEA      [Interviu]
de Mircea Puşcaşu
Celebritatea lui Fedea      [Schiţe]
de Ioan Rotundu
Şeful moral      [Pamflet]
de George Manole
Istoricul comunei Leorda      [File de monografie]
de Mihai Huţanu
Romānul şi „Cānd plouă, plouă şi-i trecut de ora nou㔠     [Pamflet]
de Ionel Bejenaru
Puii      [Nuvele]
de Ion Bobu
Īntoarcerea Crocodilului de Botoşani      [Poezie satirică]
de Ionel Bejenaru
Grupaj de poezii      [Poezie]
de Brānduşa Belciug
Grupaj de poezie      [Poezie]
de Mihai Munteanu
D’acasă TeVe      [Pamflet]
de Florin Murariu
Popas īn Valea Miletinului      [Nuvele]
de Dumitru Ivan
Şoriceii s-au īndulcit din caşcavalul credinţei motăneşti      [Fabulă]
de Costel Pricopie
Poezii şugubeţe      [Poezii şugubeţe]
de Eugen Hruşcă
Creaţii folclorice autentice din zona Moldovei      [Cronică]
de Gabi Gomboş
Dicţionar special (II)      [Analiză literară]
de George Manole
Grupaj poezii      [Poezie]
de Paul Mircea Ioardache
Grupaj de pozii      [Poezie]
de Ioan-Catalin Melciu